Kuchenka gazowa to urządzenie, które znajdziemy w wielu mieszkaniach oraz domach. Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia, jej czyszczenie bywa naprawdę uciążliwe, zwłaszcza kiedy nie robimy tego regularnie. Jak pozbyć się z niej przypaleń, plam tłuszczu i innych zabrudzeń, oraz sprawić, by palniki znów działały z pełną mocą?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mycie kuchenki gazowej rozpocznij od zdjęcia rusztu i przygotowania roztworu wody i octu. Namocz w mieszance ręczniki papierowe, dokładnie owiń nimi pręty i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie z pomocą miękkiej ściereczki sprzątnij z kuchenki okruszki i rozmontuj palniki. Jeśli zauważyłaś, że ostatnio działają słabiej, a płomień zabarwia się na pomarańczowo, oznacza to, że mogą być brudne w środku. W takim wypadku ponownie sięgnij po wodę, lecz tym razem gorącą, i ocet, wymieszaj je ze sobą i zanurz w mieszance rozebrane elementy. Gdy woda wystygnie, wyczyść je z pomocą szczoteczki, a na koniec dokładnie wysusz. Możesz użyć także produktu z łazienki, a dokładniej wilgotnego pumeksu, który doskonale poradzi sobie z przypaleniami. Nie zapomnij, by po kilkunastu minutach wypłukać oraz osuszyć także ruszt.
W międzyczasie przetrzyj jeszcze raz kuchenkę gazową. Nie używaj do tego druciaka, twardej szczotki czy innych przedmiotów, które mogą porysować jej powierzchnię. Zamiast mocnego tarcia postaw na delikatniejsze mycie z pomocą szmatki oraz płynu do mycia naczyń, który doskonale poradzi sobie także z tłuszczem. W przypadku wyjątkowo uporczywych zabrudzeń zastosuj namaczanie, zaś w przypadku zacieków i smug pomoże mieszanka wody i soku z cytryny.
W ostateczności, gdy nic innego nie zadziała, wykorzystaj uniwersalną i domową pastę z sody i octu. Wymieszaj niewielką ilość obu składników tak, by powstała gęsta mieszanka, nanieś na zabrudzenia, odczekaj ok. 30 minut i zmyj pozostałości ściereczką. Z jej pomocą doszorujesz również kabinę prysznicową, toaletę, wnętrze piekarnika czy lodówkę.