Mamy już jesień i sezon na warzywa dobiega końca. Okazuje się, że nie na wszystkich krzaczkach pomidory zdążyły dojrzeć, zanim zrobiło się chłodniej. Nie musisz jednak wyrzucać ich do kompostu lub śmieci. Zamiast tego zastosuj prosty trik, dzięki któremu zaczerwienią się w kilka tygodni. Co należy zrobić? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na Instagramie @theknottygarden jakiś czas temu ukazało się nagranie przedstawiające trik na dojrzewanie pomidorów po zerwaniu. Autorka filmiku załączyła dokładną instrukcję, co należy zrobić, by uzyskać efekty jak na nagraniu. W jej przypadku pomidory stały się intensywnie czerwone już po czterech tygodniach.
Pod nagraniem @theknottygarden pojawiło się sporo komentarzy internautów. Wiele osób oceniło zaprezentowaną metodę, a niektórzy podzielili się własnymi metodami na dojrzewanie pomidorów po zerwaniu.
Ciekawostka: nawet niedojrzałe pomidory zmienią kolor na czerwony w obecności etylenu, substancji chemicznej wydzielanej przez banany.
Dla osób, które nie potrafią rozpoznać, czy jest to fałszywe, czy prawdziwe. Banan pomaga zwiększyć uwalnianie etylenu (jednego z fitohormonów występujących w roślinach niezbędnych do dojrzewania owoców). Co przyspiesza dojrzewanie pomidorów.
Zamiast tego użyj kiwi. Szybciej dojrzeją.