Co zrobić, jak ziemniaki są zielone? Zanim je ugotujesz, koniecznie zrób jedną rzecz

Ziemniaki mogą mieć różne kolory: żółty, beżowy, brązowy. Ich barwa zależy od odmiany, dlatego nie musisz się martwić, jeśli tym razem kupiłaś warzywa ciemniejsze niż poprzednim razem. Powinna cię natomiast zaniepokoić inna rzecz. Gdy zauważysz na nich zielone plamy.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Ziemniaki to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do obiadu. Goszczą w wielu polskich domach, gdzie często są też przerabiane na frytki. Na pewno chociaż raz zdarzyła ci się sytuacja, gdy podczas obierania warzyw zauważyłaś na nich zielone plamy. Zabarwienie może zejść razem ze skórką albo znajdować się także na bulwie. Czy w tej sytuacji należy wyrzucić ziemniaki do kosza?

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Czy zielone ziemniaki są trujące? Ich barwa to zasługa chlorofilu

Zielony kolor na ziemniakach pochodzi od chlorofilu, który jest niezbędny do przeprowadzania fotosyntezy. Sam w sobie jest nieszkodliwy, a zabarwienia na warzywach pojawiają się w momencie, gdy zostają one wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nie jest to oznaką pleśni albo zepsucia, tylko wzrostu ilości solaniny i chakoniny. Zielone plamy mogą pojawić się zarówno na niedojrzałych, jak i starszych ziemniakach. Chociaż jest to naturalny proces, wcale nie oznacza to, że jedzenie takich warzyw jest bezpieczne dla zdrowia.

Czy można jeść zielone ziemniaki? Lepiej nie ryzykować

Solanina nie rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury wody, więc zielonych plam nie pozbędziesz się podczas gotowania ziemniaków. Jeśli do twojego organizmu trafi zbyt duża ilość toksycznego glikoalkaloidu (niebezpieczna dawka to ok. 300 mg), możesz nabawić się problemów trawiennych, biegunki i nudności. Z tego względu najlepiej odpowiednio wcześniej odciąć zielone fragmenty ziemniaka i ugotować tylko jego żółtą część.

Więcej o: