Rozplenica japońska nazywana jest też piórkówką. Należy do gatunku traw z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji i Australii. Decydując się na uprawę, możesz na dobre zapomnieć o trawie pampasowej. Rozplenica może osiągnąć nawet 150 cm wysokości, a jej długie, wąskie i kolorowe liście przykuwają wzrok. W dodatku pięknie wyglądają jesienią, gdy przyjmują czerwoną lub pomarańczową barwę. Jak dbać o rozplenicę japońską? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rozplenica kwitnie zarówno późnym latem, jak i jesienią. Najczęściej trwa to od sierpnia do października. Możesz sadzić ją w grupach i pojedynczo. Niestety roślina ma wiele wymagań w uprawie, jednak odpowiednio zadbana odwdzięczy się pięknym wyglądem. Na co należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na stanowisko. Powinno być ciepłe, słoneczne i odsłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i próchnicza. Rozplenica pięknie prezentuje się przy zbiornikach wodnych i strumieniach. W czasie wegetacji należy zapewnić rozplenicy dużo wody i umiarkowaną ilość nawozu. Jeśli dostanie go zbyt dużo, wytworzy więcej liści zamiast kłosów. Do nawożenia sprawdzi się kompost, ekologiczny biohumus lub nawozy o przedłużonym działaniu.
Rozplenica japońska jest rośliną umiarkowanie odporną na mrozy. Oznacza to, że na czas dużych mrozów może wymagać przykrycia. Jeśli zauważysz obumarłe liście jeszcze przed zimą, nie obcinaj ich. Zrób to dopiero na wiosnę, dzięki czemu zapewnisz rozplenicy odpowiednią ochronę przed zimnem. Ususzone kłosy możesz wykorzystać w kompozycjach bukietowych.