Wiele osób decyduje się na uprawę jałowca i innych roślin w ogrodzie. Nie każdy jednak wie, że mogą one paść ofiarą podstępnej choroby, jaką jest rdza jałowca. Jeśli nie podejmiesz odpowiednich działań na czas, krzewy szybko obumrą i już ich nie uratujesz. Co gorsze, choroba rozprzestrzenia się błyskawicznie. Sprawdź, jak rozpoznać rdzę jałowca i jak ją zwalczyć.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli masz do czynienia z zaawansowaną postacią rdzy jałowca, zauważysz ją praktycznie od razu. W pierwszej kolejności w oczy rzuci się szarawy lub biały, brzydki nalot. Pod wpływem wilgoci z czasem zmieni się w brązową maź. Okazuje się, że choroba może rozwijać się nawet latami. Później nalot stanie się pomarańczowy, galaretowaty, a wyglądem będzie przypominać języki. Co ciekawe, rdza jałowca nie atakuje tylko jałowca, ale również i inne rośliny, na przykład jarzębinę, gruszę pigwę i głóg. Jeśli uprawiasz te rośliny, lepiej nie sadź obok nich jałowca.
Jeśli zauważysz, że roślina została zaatakowana przez rdzę jałowca, szybko utnij zainfekowane części i oddaj je do utylizacji lub zakop głęboko na działce. Miejsce nacięcia posmaruj maścią ogrodniczą. Obserwuj dokładnie, czy z czasem choroba nie objawi się w innych miejscach. Jeśli problem nie ustąpi, należy zastosować specjalne środki przeciwgrzybicze.
Możesz też wspomóc rośliny w pełni naturalną i ekologiczną gnojówką ze skrzypu. Działanie wzmocni tkanki jałowca i innych roślin, dostarczając im spore ilości krzemu. Zalej 1 kg świeżego skrzypu lub 200 g suszonego 10 l wody i odstaw na około 5 dni do fermentacji. Przed zastosowaniem rozcieńcz gnojówkę z wodą w proporcji 1:50.