Nie bagatelizuj tego nalotu na krzewach. Inaczej już ich nie uratujesz, a choroba się rozprzestrzeni

Rdza jałowca to podstępna, szybko rozprzestrzeniająca się choroba, która nie pozostawi bez zmian wielu roślin na swej drodze. Jeśli zauważysz choćby najmniejsze oznaki infekcji, natychmiast podejmij działania. Oto jak zwalczyć rdzę jałowca.

Wiele osób decyduje się na uprawę jałowca i innych roślin w ogrodzie. Nie każdy jednak wie, że mogą one paść ofiarą podstępnej choroby, jaką jest rdza jałowca. Jeśli nie podejmiesz odpowiednich działań na czas, krzewy szybko obumrą i już ich nie uratujesz. Co gorsze, choroba rozprzestrzenia się błyskawicznie. Sprawdź, jak rozpoznać rdzę jałowca i jak ją zwalczyć.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak dbać o skrzydłokwiat? Wypróbuj ten domowy nawóz

Rdza jałowca. Czym się objawia?

Jeśli masz do czynienia z zaawansowaną postacią rdzy jałowca, zauważysz ją praktycznie od razu. W pierwszej kolejności w oczy rzuci się szarawy lub biały, brzydki nalot. Pod wpływem wilgoci z czasem zmieni się w brązową maź. Okazuje się, że choroba może rozwijać się nawet latami. Później nalot stanie się pomarańczowy, galaretowaty, a wyglądem będzie przypominać języki. Co ciekawe, rdza jałowca nie atakuje tylko jałowca, ale również i inne rośliny, na przykład jarzębinę, gruszę pigwę i głóg. Jeśli uprawiasz te rośliny, lepiej nie sadź obok nich jałowca.

Jak zwalczyć rdzę jałowca? Podejmij konkretne działania

Jeśli zauważysz, że roślina została zaatakowana przez rdzę jałowca, szybko utnij zainfekowane części i oddaj je do utylizacji lub zakop głęboko na działce. Miejsce nacięcia posmaruj maścią ogrodniczą. Obserwuj dokładnie, czy z czasem choroba nie objawi się w innych miejscach. Jeśli problem nie ustąpi, należy zastosować specjalne środki przeciwgrzybicze.

Możesz też wspomóc rośliny w pełni naturalną i ekologiczną gnojówką ze skrzypu. Działanie wzmocni tkanki jałowca i innych roślin, dostarczając im spore ilości krzemu. Zalej 1 kg świeżego skrzypu lub 200 g suszonego 10 l wody i odstaw na około 5 dni do fermentacji. Przed zastosowaniem rozcieńcz gnojówkę z wodą w proporcji 1:50.

Więcej o: