Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Ziemniaki bardzo łatwo przygotowuje się do jedzenia. Wystarczy obrać je ze skórki, opłukać pod zimną wodą i ugotować. O wiele trudniejsze jest właściwe przechowywanie ich. Żeby warzywa szybko się nie zepsuły, potrzebują odpowiednich warunków. W innym przypadku zaczną robić się miękkie i pomarszczone, a na skórce pojawią się plamy.
Optymalna temperatura przechowywania ziemniaków to 5-7 st. C. Wtedy mogą wytrzymać nawet pół roku w jednym miejscu. Opakowanie, w którym znajdują się warzywa, musi mieć otwory, a pomieszczenie trzeba regularnie wietrzyć. W ten sposób unikniesz pojawienia się pleśni. Ziemniaki przechowuj w ciemnym miejscu bez dostępu do słońca. Najczęściej ludzie decydują się trzymać je w piwnicy, bo tam najłatwiej o najkorzystniejsze warunki. Nie poleca się przechowywać warzyw w kuchni pod zlewem, bo jest tam ciepło i wilgotno. Szybko zaczną kiełkować i gnić.
Warzywa przechowywane w pomieszczeniu o zbyt wysokiej temperaturze i suchym powietrzu zaczną marszczyć się, mięknąć i zmieniać kolor na zielony. Jeśli mieszkasz w bloku i nie posiadasz piwnicy, w której mogłabyś trzymać ziemniaki, wypróbuj patent z jednym owocem. Do skrzynki albo worka z ziemniakami wrzuć jabłko. Wydziela ono etylen, który spowalnia psucie się warzyw. Dzięki temu będą one dobre do jedzenia nawet przez 2 miesiące. Co jakiś czas wymieniaj owoc, bo może zacząć gnić, w wyniku czego również ziemniaki się zepsują.