Pilny komunikat GIS. W tym produkcie z Lidla wykryto niebezpieczną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Dotyczy ono produktu mięsnego, który dostępny był m.in. w sieci sklepów Lidl. W czasie kontroli wykryto w nim pałeczki Salmonelli. GIS apeluje, aby jak najszybciej zaprzestać spożywania produktu.

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się pilne ostrzeżenie dotyczące żywności. W komunikacie czytamy, że partia mięsa mielonego wołowego marki Rzeźnik, które można kupić w sklepach sieci Lidl, została wycofana. Powodem jest wykrycie w niej obecności pałeczek Salmonelli. 

Zobacz wideo Biedronka czy jednak Lidl? Porównujemy aplikacje dwóch największych dyskontów w Polsce

W partii mięsa mielonego wykryto niebezpieczną bakterię

- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g - czytamy w oficjalnym komunikacie zamieszczonym na stronie gov.pl. Obecnie towar usuwany jest z obrotu. Po tym, jak producent otrzymał informację o wykryciu niebezpiecznej bakterii, we współpracy z dystrybutorem natychmiast rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Podjęte zostały również stosowne działania, które mają wyeliminować potencjalne ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego. 

Co się dzieje po spożyciu mięsa zakażonego bakterią?

GIS apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Szczegółowe dane dotyczące produktu skażonego niebezpieczną bakterią przedstawiamy poniżej na podstawie informacji ze strony gov.pl:

  • Nazwa produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik
  • Numer partii: 5508365 04011323
  • Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023
  • Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.

W przypadku podejrzenia spożycia skażonego bakterią mięsa należy skontaktować się z lekarzem - zwłaszcza w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego. Szczegółowe informacje dotyczące objawów zakażenia pałeczkami Salmonella znajdują się na tej stronie

Więcej o: