Podczas wyboru jabłoni do sadu lub ogrodu warto postawić na gatunki, które wydają pyszne, słodkie owoce, a na dodatek nie wymagają opryskiwania. Okazuje się, że istnieje pewna odmiana, która spełnia te wymagania, a na dodatek nie zaatakuje jej groźny w skutkach parch jabłoni. Którą jabłoń wybrać? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli nie chcesz, by twoje jabłonie chorowały na parcha, postaw na gatunek "Waleria", nazywany też inaczej "Alka". Jabłoń stanowi odmianę późnoletnią i dojrzewa dopiero pod koniec sierpnia i na początku września. Roślina wymaga nawet trzykrotnego zbioru. Charakteryzuje się owocami o kulisto-stożkowatym kształcie. Miąższ owocu jest słodki, soczysty i ma biało-zielonkawy kolor. Owoce najlepiej przechowywać w chłodni — w takich warunkach przetrwają do kilku tygodni, jednak później mogą stać się już zbyt słodkie. Jeśli zdecydujesz się na tę odmianę do ogrodu, nie możesz zapominać o regularnym cięciu. "Waleria" jest odporna na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka i średnio podatna na choroby kory. Owocuje każdego roku.
Jeśli przytniesz jabłonie nieodpowiednio lub w złym terminie, może się zwiększyć ich podatność na choroby. Najlepiej zrób to w drugiej połowie zimowy, regulując kształt i rozmiar korony oraz jej strukturę, oraz w drugiej połowie lata, w okresie wegetacji. Cięcie uzupełniające ma na celu poprawę nasłonecznienia owoców, dlatego wytnij silne, pionowo rosnące pędy zacieniające jabłka. Zrób to najlepiej na trzy tygodnie przed zbiorem owoców.