Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Większość ludzi nie wyobraża sobie gotowania bez przypraw. Dodajemy je do mięs, makaronów, a nawet kanapek. Urozmaicają smak potraw i pobudzają nasze kubki smakowe. Przyprawy można podzielić na roślinne, warzywne oraz korzenne. Najczęściej są one pakowane w papierowo-foliowe opakowania. Gdzie je później wyrzucić?
Na świecie jest mnóstwo przypraw, a najwięcej z nich pochodzi z Indii, Turcji oraz Wietnamu. Do najpopularniejszych należy bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, pieprz oraz imbir. Jeśli przyprawy są przechowywane w słoikach, których chcesz się później pozbyć, należy wyrzucić je do śmieci zmieszanych, czyli do czarnego kontenera. Do tego samego pojemnika powinny trafić papierowo-foliowe torebki. Ze względu na znajdującą się w środku folię nie mogą trafić do kontenera na makulaturę. Jeśli opakowanie jest wykonane tylko z folii, należy je wyrzucić do zbiornika na metale i tworzywa sztuczne. Do tego samego żółtego pojemnika powinnaś też wrzucić metalowe puszki.
Co z pozostałymi produktami, których często używamy w kuchni? Wiele osób nadal nie wie, do których kontenerów powinny trafić puste butelki czy przeterminowana żywność. Do czarnego kontenera na odpady zmieszane należy wyrzucić zużyty papier śniadaniowy, papier do pieczenia oraz papier po maśle. Do tego samego zbiornika można też wrzucić resztki ciast, przeterminowany ser, czekoladę, a także uszkodzone lub stare naczynia. Folię aluminiową i butelkę po oleju albo oliwie trzeba wyrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne.