Wkładam połówkę do chlebaka. Pieczywo nie wysycha i nie pokrywa się pleśnią przez 2 tygodnie

Ze względu na krótki okres przydatności do spożycia wszyscy zastanawialiśmy się chociaż rak, jak zachować świeżość chleba na dłużej. Jeśli zakupiony niedawno bochenek stał się gumowaty lub twardy nic straconego. Pomoże prosty trik.

Od dżemu na grzance po chrupiące bułeczki z zupą. Świeży chleb jest podstawą posiłków wielu polskich gospodarstw domowych. Jednak pomimo swojej wszechstronności, czasami okazuje się, że bochenek zaczyna czerstwieć, zanim zdążysz go wykorzystać. Na szczęście również i w tym przypadku pomogą niezawodne domowe triki.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przedłużyć świeżość chleba i zachować jego smak? Pomoże prosty trik

Jeśli nie lubisz wyrzucać resztek stwardniałych i czerstwych kawałków chleba, istnieje genialny i prosty w swym działaniu sposób, jak zachować świeżość pieczywa na dłużej. Wszystko za sprawą cennych właściwości jabłka. Sok zawarty w nim sprawi, że chleb nie zrobi się gumowaty już po kilku godzinach od kupienia i nie będzie czerstwy już na drugi dzień, a zachowa wilgotność pieczywa nawet do 2 tygodni. Umieść pokrojone jabłko w chlebaku lub innym miejscu, w którym przechowujesz pieczywo. Możesz także wykorzystać obierki z jabłka. Pamiętaj, aby owoce regularnie wymieniać, aby nie doszło do rozwoju pleśni.

Jak zachować dłużej świeżość chleba? Miejsce, w którym przechowujesz pieczywo ma znaczenie

Pieczywo odgrywa istotną rolę w naszym kulinarnym świecie. Jednakże partia świeżego chleba ma, określony termin przydatności do spożycia, po którego przekroczeniu może stać się niejadalny i czerstwy. Wystawienie na działanie powietrza wilgoci i ciepła może tylko przyśpieszyć proces krystalizacji skrobi, obecnej w pieczywie. Może także sprzyjać rozwojowi pleśni i bakterii. Dlatego ważne jest odpowiednie przechowywanie go już od momentu zakupu lub upieczenia. Oto kilka sposobów na przedłużenie trwałości chleba:

  • Nie przechowuj chleba w lodówce. Może to przyspieszyć proces degradacji skrobi i utraty wilgoci, powodując czerstwienie chleba.
  • Zawiń chleb w folię lub plastikową torebkę zamykaną na zamek. Powód? Już niewielka wilgoć szybko doprowadzi do rozwoju pleśni.
  • Umieszczenie bochenka w chlebaku stworzy środowisko, które równoważy wilgotność, niezbędną do uzyskania miękkiego wnętrza i cyrkulacji powietrza.
  • Zamrażanie pieczywa może zapobiegać czerstwieniu, ponieważ może hamować degradację skrobi, utrzymując chleb, w stabilnym stanie. Pamiętaj, aby owinąć chleb w folię przed umieszczeniem go w zamrażalniku.
Więcej o: