Aby maliny obficie owocowały, przed zimą należy je przyciąć. Nie każdy jednak wie, w jakim terminie należy to zrobić. Sprawdź, kiedy ścinać maliny i w jaki sposób to zrobić, aby nie uszkodzić roślin.
Maliny nie są trudne w uprawie, ale jeśli chcesz, aby w kolejnym sezonie krzaczki obsypały się owocami, musisz pamiętać o ich przycięciu. Kiedy to robić? Otóż odpowiedź jest zależna od typu malin, jakie uprawiamy. Jeśli w ogrodzie hodujemy maliny letnie, które owocują w sezonie, należy je przyciąć krótko po zbiorach, czyli w okolicach sierpnia. Jeżeli jednak uprawiamy maliny jesienne, które kończą owocowanie w październiku, należy je przyciąć, kiedy zbierzemy ostatnie owoce. Wycinamy wszystkie pędy tuż nad ziemią za pomocą ostrego sekatora. Usuwamy także martwe i przesuszone gałązki, uważając, aby nie uszkodzić zdrowych pędów. Pamiętajmy, że zbyt późno wykonane cięcie sprawi, że roślina przemarznie, a w kolejnym roku nie wykształci owoców.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Maliny najlepiej rosną na stanowiskach równych oddalonych od siebie o około 1,5 do 2 metrów. Zachowanie właściwej odległości da roślinom przestrzeń do wzrostu i rozwoju. Nie należy uprawiać malin na glebach podmokłych ani piaszczystych. Krzaki warto nawozić obornikiem lub nawozami mineralnymi zawierającymi potas i magnez. Maliny należy sadzić płytko. Korzenie powinny być przykryte najwyżej 2-centymetrową warstwą ziemi.