Świeże ogórki zbieramy prosto z ogródka zazwyczaj od lipca do września. Są nie tylko pyszne, ale również zdrowe, a przy tym niskokaloryczne. Nic dziwnego, że często dodajemy je do sałatek, czy zajadamy na kanapkach. Jeśli tęsknisz za ich smakiem zimą, mamy dobre wieści. Na parapecie możesz je uprawiać cały rok. O czym warto pamiętać?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Hodowanie ogórków na parapecie poza sezonem bywa wymagające, a niekiedy po prostu trudne. Niemniej warto włożyć nieco pracy, by później cieszyć się pysznymi plonami. W pierwszej kolejności zaopatrz się w odpowiednie nasiona, gdyż nie wszystkie odmiany ogórków nadają się do uprawy zimą. Te, które wybierzesz, powinny być przede wszystkim odporne na choroby i partenokarpiczne, czyli niewymagające zapylania. Poza tym wybierz odmianę, która dobrze znosi mniej słońca, krótkie dni i niezbyt wilgotne powietrze. Mogą to być takie odmiany jak m.in. Dar, czy Partner F1.
Stanowisko dla ogórków uprawianych poza sezonem powinno być możliwie jak najbardziej słoneczne, choć sprawdzi się również lekko zacienione, a przy tym osłonięte od wiatru i przeciągu. Ponieważ zimą dni są krótkie i zazwyczaj ciemne, nie zapomnij, by w tym okresie dodatkowo je doświetlać z pomocą specjalnego światła sztucznego o barwie czerwonej i niebieskiej, a ponadto z podczerwienią i ultrafioletem. Z ich pomocą roślina będzie mogła przeprowadzić fotosyntezę.
Ziemia do ogórków powinna być żyzna i przepuszczalna, a miejsce, w którym będą rosnąć ciepłe, najlepiej w temperaturze od 20 do 24 stopni za dnia i od 18 do 20 nocą. Regularnie zraszaj ich liście wodą, a samą roślinę podlewaj ciepłą, odstaną wodą dopiero w chwili, gdy ziemia stanie się sucha. W przeciwnym wypadku może zaatakować je grzyb. Co dwa tygodnie odżywiaj je odpowiednim nawozem. Możesz kupić gotowy produkt, czy użyć resztek z kuchni. Idealnie sprawdzą się fusy po kawie, które należy wymieszać z wierzchnią warstwą ziemi. Sprawdzi się również mieszanka sody oczyszczonej i kurkumy. Do słoika wlej pół litra przegotowanej wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżkę sody. Dokładnie wymieszaj, odstaw na 2 godziny, a na koniec rozcieńcz w 3 litrach przegotowanej wody.