Czarna końcówka banana. Czy można ją zjeść? Wiele osób wyrzuca ze strachu przed larwami

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców goszczących w naszych domach. Często zabieramy je do pracy w formie przekąski albo wykorzystujemy do zrobienia koktajlu. Wiele osób oprócz pozbycia się skórki usuwa również końcówkę banana. Czy słusznie?

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

O końcówkach bananów krąży wiele mitów. Niektórzy uważają, że znajdują się w nich toksyczne substancje, pasożyty albo larwy pająków. Z tego względu ludzie rezygnują z jedzenia banana w całości i zawsze wyrzucają końcówkę do śmietnika. Do skonsumowania końcówki banana zniechęca też jej ciemnobrązowy kolor. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać?

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Czy można jeść końcówkę banana? Odpowiedź może zaskoczyć wiele osób

Końcówka banana jest twardsza, ciemniejsza i ma trochę inną konsystencję, bo to pozostałość kwiatu bananowca. Zawiera wapń, potas, fosfor i magnez, tak jak reszta owocuJest w pełni bezpieczna do jedzenia i nie kryją się w niej żadne pasożyty ani larwy. Ciemne plamy oznaczają po prostu dojrzałego banana, który jest miękki i słodszy od tego z zielonkawą skórką. Ciemnobrązowy kolor wcale nie oznacza, że owoc jest niebezpieczny dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia. Pamiętaj, żeby przed jedzeniem umyć całego banana.

Czy trzeba odcinać końcówkę banana? W ten sposób pozbawiasz się dawki witamin

Jeśli w bananie znajdowałyby się robaki, zauważyłabyś je w każdej części owocu, a nie tylko w końcówce. Nie musisz się więc obawiać tej części banana i odruchowo jej wyrzucać. Bardziej niebezpieczne jest zjedzenie nieumytego owocu, bo chociaż skórki się nie je, to przenoszą się na niej drobnoustroje. Po dojrzałego banana warto sięgnąć w momencie, gdy potrzebujesz zastrzyku energii. Zawiera więcej cukru niż niedojrzały owoc, dlatego szybko pobudzi cię do działania. Banany są też bogactwem witaminy A, B, C, E i K. 

Więcej o: