Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
O końcówkach bananów krąży wiele mitów. Niektórzy uważają, że znajdują się w nich toksyczne substancje, pasożyty albo larwy pająków. Z tego względu ludzie rezygnują z jedzenia banana w całości i zawsze wyrzucają końcówkę do śmietnika. Do skonsumowania końcówki banana zniechęca też jej ciemnobrązowy kolor. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać?
Końcówka banana jest twardsza, ciemniejsza i ma trochę inną konsystencję, bo to pozostałość kwiatu bananowca. Zawiera wapń, potas, fosfor i magnez, tak jak reszta owocu. Jest w pełni bezpieczna do jedzenia i nie kryją się w niej żadne pasożyty ani larwy. Ciemne plamy oznaczają po prostu dojrzałego banana, który jest miękki i słodszy od tego z zielonkawą skórką. Ciemnobrązowy kolor wcale nie oznacza, że owoc jest niebezpieczny dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia. Pamiętaj, żeby przed jedzeniem umyć całego banana.
Jeśli w bananie znajdowałyby się robaki, zauważyłabyś je w każdej części owocu, a nie tylko w końcówce. Nie musisz się więc obawiać tej części banana i odruchowo jej wyrzucać. Bardziej niebezpieczne jest zjedzenie nieumytego owocu, bo chociaż skórki się nie je, to przenoszą się na niej drobnoustroje. Po dojrzałego banana warto sięgnąć w momencie, gdy potrzebujesz zastrzyku energii. Zawiera więcej cukru niż niedojrzały owoc, dlatego szybko pobudzi cię do działania. Banany są też bogactwem witaminy A, B, C, E i K.