Jak rozpoznać świeżość mięsa? Wskazówką jest niemiły zapach, ale co zrobić, jeśli jest ono zawinięte w plastikowe opakowanie? W takiej sytuacji warto wykonać "test palca", który pozwoli ocenić świeżość mięsa i uniknąć zatrucia pokarmowego.
W sklepie mięsnym mamy łatwiej. Możemy ocenić zapach mięsa oraz jego kolor. Pamiętajmy, że jeśli jest ono różowe lub czerwone, najprawdopodobniej nadaje się do spożycia, jeżeli jednak ma szarą lub bladą barwę to znak, że nie powinniśmy go jeść. O mięsie dużo powie nam również zapach, ale kiedy kupujemy je w markecie, nie mamy możliwości go powąchać. Co zrobić w takiej sytuacji?
Wtedy z pomocą przychodzi "test palca", dzięki któremu w kilka sekund sprawdzisz, czy mięso jest świeże i nadaje się do spożycia. Naciśnij palcem mięso, a jeśli wróci ono do poprzedniego kształtu, oznacza to, że wszystko z nim w porządku. Jeżeli jednak wgniecenie pozostanie, lepiej odłóżmy je na półkę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas zakupu ryb warto mieć na uwadze kilka ważnych aspektów, aby nie narazić się na problemy żołądkowe. Warto ocenić wygląd i zapach, który nie powinien być odrzucający. Następnie zwróć uwagę na oczy, które u świeżej ryby powinny być wypukłe i błyszczące. Jeżeli są zamglone i mętne, to znak, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Kolejną rzeczą są skrzela — jeżeli są szare lub zżółknięte, lepiej nie kupuj takiej ryby.