W tej kwestii opinie są podzielone. Jedni nie piją wody z kranu, uważając, że jest nie tylko niesmaczna, ale i niezdrowa, inni zaś nie mają przed tym oporów. Jaka jest więc prawda? Czy wodę prosto z kranu możemy pić bez obaw? Odpowiadamy również na pytanie, jak sprawdzić, czy nadaje się ona do spożycia.
Woda, która nadaje się do spożycia, powinna być czysta, czyli nie powinna mieć zapachu oraz smaku. Powinna być bezbarwna i przejrzysta, a nie mętna. Niechęć do picia wody z kranu wynika z faktu, że kranówka pochodzi z powierzchniowych i podziemnych ujęć wody, a więc między innymi z zanieczyszczonych rzek. Woda butelkowana jest najczęściej czerpana ze źródeł głębinowych i w założeniu powinna być "czystsza". Czy to prawda?
Musimy pamiętać, że woda, która płynie z kranu, przechodzi przez miejskie stacje uzdatniania, więc nie zawiera szkodliwych substancji. Mimo wszystko, zanim sięgniemy po popularną kranówkę, warto sprawdzić, czy nadaje się ona do picia. Jak to zrobić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby sprawdzić jakość kranówki, możemy oddać ją do badania w sanepidzie, jednak jest to dość kosztowne rozwiązanie. Innym sposobem jest zakup testera jakości wody, który kosztuje około 30 zł. Pozwoli on sprawdzić parametry kranówki, określić, ile zawiera chloru i jakie ma pH oraz, czy nadaje się do picia. Wystarczy, że zanurzymy pasek z testem w szklance, a po kilku sekundach pojawi się wynik. Do przebadania jakości wody ze studni przyda się test paskowy, który określi poziom żelaza i manganu.