Obieranie pieczarek bywa czasochłonne i często mamy wrażenie, że działanie wręcz nie ma końca. Na szczęście istnieje prosty patent, który pozwoli oczyścić je o wiele szybciej. Dodane do zupy, zapiekanki, jako farsz na krokiety lub usmażone na patelni będą smakować nieziemsko, a na dodatek zaoszczędzisz sporo czasu. Co należy zrobić? Podpowiadamy.
Pieczarki to nieliczne grzyby, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Nie ma więc problemu, by cieszyć się ich smakiem za każdym razem, gdy po prostu najdzie nas na nie ochota. Okazuje się, że nie musisz ich obierać i długo myć pod wodą, przez co mogłyby stać się gąbczaste. Obierz je tylko wtedy, jeśli zamierzasz spożyć pieczarki w formie surowej. W innym wypadku wystarczy krótkie opłukanie na sitku i pozbycie się kawałków ziemi. Na koniec wytrzyj pieczarki ręcznikiem papierowym i gotowe. Niektórzy uważają jednak, że takie mycie może nie być wystarczające. Na szczęście nie musisz się martwić, bo możesz wypróbować też inny, prosty patent, który nie zajmie ci wiele czasu. Co będzie potrzebne? Kluczowy jest jeden produkt.
W skutecznym i szybkim oczyszczeniu pieczarek z ziemi i piasku pomoże ci też prosty trik z mąką. Najpierw wstępnie usuń zabrudzenia, a później obtocz pieczarki w mące. Odczekaj chwilę, dokładnie wypłucz grzyby w wodzie, by pozbyć się mąki (pozostałe zabrudzenia znikną wraz z nią), a na koniec osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by oczyszczać w ten sam sposób grzyby leśne. Dlaczego warto to robić? Okazuje się, że pieczarki nie nasiąkną za bardzo wodą — nie będą "strzelać" na patelni z olejem i będą miały przyjemniejszą konsystencję.