Co zrobić, żeby galareta wieprzowa nie była mętna? Wywar uratujesz jednym składnikiem

Co zrobić, żeby galareta wieprzowa nie była mętna? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, obserwując mętny wywar w garnku. Na szczęście nie musisz się poddawać i wyrzucać produktu. Możesz go jeszcze uratować, wykorzystując prosty trik i dwa produkty, które zapewne masz w kuchni.

Galaretę wieprzową jedni kochają, podczas gdy inni nienawidzą. Okazuje się, że może zasmakować nawet niejadkom. Wystarczy sprawić, że zachęci do jedzenia swoim wyglądem. Co zrobić, żeby galareta wieprzowa nie była mętna? Działanie jest proste i skuteczne.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Dlaczego galareta jest mętna? To najczęstszy błąd

Galareta wieprzowa cieszy się sporą popularnością w wielu regionach Polski, a niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej świąt, urodzin i innych ważnych wydarzeń, które celebrujmy wraz z rodziną przy stole. O tym, że wywar na galaretę wyjdzie mętny, decydują tak naprawdę niewielkie błędy, z których często nawet nie zdajemy sobie sprawy. Najczęstszym jest wkładanie mięsa do wrzącej, zamiast zimnej wody. Oprócz tego należy pamiętać, by przed gotowaniem mięso moczyć w wodzie przez kilka godzin, a samo gotowanie powinno zająć około 2,5 godziny na wolnym ogniu. Nie zapomnij o przykryciu garnka pokrywką. Gdy galareta będzie gotowa, poczekaj, aż ostygnie i dopiero wtedy przecedź ją przez gazę. Okazuje się, że mimo popełnionych błędów możesz jeszcze pozbyć się mętności w wywarze. Co należy zrobić? Przekonaj się sama, a już więcej nie będziesz załamywać rąk nad garnkiem.

Co zrobić, żeby galareta wieprzowa nie była mętna? Wystarczy prosty trik

Mętna galareta to dla wielu estetyczny koszmar, dlatego warto wypróbować prosty trik, który pozwoli uratować wywar, bez potrzeby wyrzucania go. Co należy zrobić? Wystarczy wykorzystać ocet i białko jajka. Jeśli podczas przygotowywania wywaru widzisz, że nie jest klarowny, po prostu ubij białko i dodaj je do środka wraz z dwiema łyżkami octu. Ponownie zagotuj całość, ostudź, przelej przez gazę i gotowe. Galaretę możesz przechowywać w lodówce przez około 10 dni.

Więcej o: