Z rosołu nic się nie marnuje. Z warzyw i mięsa mam później jeszcze obiad na dwa dni

Co zrobić z warzywami z rosołu? Wiele osób nie ma pomysłu na ponowne ich wykorzystanie. Nie muszą jednak lądować w śmieciach. Sprawdź, co zrobić z warzywami i z mięsem, a już nigdy nie postąpisz inaczej.

Rosół jest popularną zupą, która regularnie gości na stołach Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez aromatycznego, esencjonalnego wywaru. Aby uzyskać taki efekt, do garnka zazwyczaj wkładamy sporą ilość warzyw i kilka rodzajów mięs. Co później zrobić z takimi dodatkami do wywaru? Nie musisz wyrzucać ich do śmieci! Istnieją sprytne sposoby, dzięki którym je wykorzystasz.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Co można zrobić z ugotowanych warzyw z rosołu? Wykorzystaj je do innej zupy

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ugotowane już warzywa z rosołu można wykorzystać do przygotowania innej zupy. W tym przypadku mowa o prostej, popularnej jarzynowej, która, odpowiednio doprawiona, jest pożywna i smakuje praktycznie każdemu. Taka wiosenną zupę warzywną możesz jeść również i jesienią oraz zimą. W przypadku braku dostępności wielu warzyw możesz postawić na mrożonki, które wbrew pozorom często mają dobry skład. Taka zupa doskonale rozgrzewa i dostarcza organizmowi sporych ilości witamin. Wystarczy, że pokroisz warzywa z rosołu i dodasz je do garnka pełnego innych produktów pod koniec gotowania zupy (są już odpowiednio miękkie). Sprawdzi się między innymi por, seler, pietruszka, a nawet cebula. Na koniec możesz też zabielić wywar śmietaną.

Co można zrobić z mięsa z rosołu? Również i na to mamy rozwiązanie

Mięso z rosołu również możesz wykorzystać do przygotowania kolejnego dania. Części kurczaka wystarczy zamarynować, podpiec w piekarniku i podać na obiad w towarzystwie ziemniaków lub ryżu oraz ulubionej surówki, buraczków itd. Oprócz tego różne rodzaje mięs możesz oddzielić od kości i przygotować z nich gulasz z dodatkiem warzyw. Takie triki to świetny sposób na życie w duchu zero waste. Nic się nie zmarnuje, rodzina będzie najedzona, a ty zaoszczędzisz — i to niewielkim nakładem pracy.

Więcej o: