Sól na oko? Nic z tych rzeczy. Trzymaj się "zasady łyżki", a kiszona kapusta będzie obłędnie pyszna

Ile soli do kiszenia kapusty potrzeba, aby wyszła odpowiednio ukiszona i smaczna? Jest składnikiem wielu potraw w polskiej kuchni, jednak nie każdy jednak wie, jak właściwie zabrać się za jej ukiszenie. Ile soli na 10 kg należy dodać?

Kiszona kapusta jest zdrowa i niezwykle smaczna. Jest składnikiem farszów, surówek, a także dań głównych. Wydawałoby się, że jej przygotowanie jest banalnie proste, ale to nie do końca prawda. Ile soli do kiszenia kapusty należy dołożyć, aby wyszła idealna?

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Planujesz zabrać się za kiszenie kapusty? Ile soli na 10 kg dodać, aby wyszła smaczna?

Chcesz zacząć przygodę z kiszonkami, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Spieszymy z pomocą. Jeśli zastanawiasz się, ile soli do kiszenia kapusty należy dołożyć, aby wyszła idealnie ukiszona, musisz pamiętać, że zachowanie proporcji jest bardzo istotne. Przyjmuje się, że na 1 kg kapusty należy dodać 1 łyżkę soli, a więc na 10 kg poszatkowanej kapusty powinniśmy dodać 10 łyżek soli. Do kiszenia kapusty nadaje się zarówno specjalna sól do przetworów, jak i sól himalajska, czy kłodawska.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę? Kiszonki to źródło cennych wartości odżywczych

Kiszonki są niezwykle zdrowe. Wspomagają procesy trawienne i pracę układu krążenia, działają dobroczynnie na kondycję naszej skóry, zawierają potas, magnes i żelazo oraz witaminę C, a także normalizują poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo wspomagają układ odpornościowy, dlatego są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko infekcji i chorób. Zawierają także szereg probiotyków i antyoksydantów, które mają wpływ na odporność organizmu. Kisić można warzywa kapustne, korzeniowe, cebulowe i strączkowe, ale także owoce jak śliwki, gruszki, czy cytryny.

Więcej o: