Kiszona kapusta jest zdrowa i niezwykle smaczna. Jest składnikiem farszów, surówek, a także dań głównych. Wydawałoby się, że jej przygotowanie jest banalnie proste, ale to nie do końca prawda. Ile soli do kiszenia kapusty należy dołożyć, aby wyszła idealna?
Chcesz zacząć przygodę z kiszonkami, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Spieszymy z pomocą. Jeśli zastanawiasz się, ile soli do kiszenia kapusty należy dołożyć, aby wyszła idealnie ukiszona, musisz pamiętać, że zachowanie proporcji jest bardzo istotne. Przyjmuje się, że na 1 kg kapusty należy dodać 1 łyżkę soli, a więc na 10 kg poszatkowanej kapusty powinniśmy dodać 10 łyżek soli. Do kiszenia kapusty nadaje się zarówno specjalna sól do przetworów, jak i sól himalajska, czy kłodawska.
Kiszonki są niezwykle zdrowe. Wspomagają procesy trawienne i pracę układu krążenia, działają dobroczynnie na kondycję naszej skóry, zawierają potas, magnes i żelazo oraz witaminę C, a także normalizują poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo wspomagają układ odpornościowy, dlatego są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko infekcji i chorób. Zawierają także szereg probiotyków i antyoksydantów, które mają wpływ na odporność organizmu. Kisić można warzywa kapustne, korzeniowe, cebulowe i strączkowe, ale także owoce jak śliwki, gruszki, czy cytryny.