Na początku tego roku przeprowadzano eksperyment na szczurach, potem na ludziach i dowiedziono, że ulubiony hamburger lub czekoladowy shake może tak samo uzależniać jak nikotyna, kokaina czy heroina .
Najnowsze wyniki badań dotyczące uzależniających właściwości fast foodów opublikowano w amerykańskim magazynie "New Scientist". Dowiedziono, że ukryty w "śmieciowym jedzeniu" tłuszcz, cukier i sól potrafią wywołać taki sam głód, jaki odczuwają palacze, narkomani czy alkoholicy. Na początku tego roku naukowcy z Instytutu Badawczego Scripps na Florydzie postanowili dowieść, że zła dieta potrafi uzależnić tak samo jak używki. W eksperymencie wykorzystano szczury, które karmiono słodkimi ciastkami i tłustymi wędlinami. Po niedługim czasie szczury nie tylko zaczęły przybierać na wadze, ale i wykazywać objawy uzależnienia od smaków i typów jedzenia. Zwierzęta straciły też kontrolę na ilością przyjmowanego pokarmu i z każdym dniem jadły więcej niż w początkowej fazie eksperymentu. Dodatkowo, kiedy próbowano nakarmić je zdrowszym, zawierającym mniej soli czy cukru jedzeniem, uzależnione od niezdrowego jedzenia szczury nawet go nie tknęły. W eksperymencie zwierzęta podzielono na dwie grupy. Jedną z nich karmiono fast foodami, a drugiej podawano kokainę i heroinę. W dwóch grupach objawy uzależnienia okazały się takie same. Nadzorujący eksperyment prof. Paul Kenny podsumowując badania stwierdził, że uzależnienie od narkotyków i jedzenia jest uwarunkowane tymi samymi neurobiologicznymi mechanizmami. Podczas spożywania niezdrowego jedzenia - dokładnie tak jak podczas zażywania narkotyków - wyzwala się hormon szczęścia dopamina. Hormon ten jest wydzielana w czasie przyjemnych doznań i wywołuje uczucie sytości i zadowolenia.
W tym miesiącu doświadczenie przeprowadzone na ludziach potwierdziło, że jedzenie, szczególnie to wysokokaloryczne, potrafi uzależnić. Biorącym w doświadczeniu osobom pokazywano fotografie ulubionego jedzenia. Już na sam widok ukochanych hamburgerów wzrósł poziom hormonu szczęścia. Podobną reakcję zaobserwowano wśród osób uzależnionych od kokainy. Na widok białej kreski dopamina również znacznie podskoczyła.
Być może niesłabnący sukces firm produkujących niezdrowe jedzenie czy restauracji typu McDonalds można wytłumaczyć tym, że ich wysokokaloryczne, przesłodzone lub przesolone produkty uzależniają tak samo jak narkotyki czy nikotyna.