Dzisiaj Światowy Dzień Wegetarianizmu

To okazja, aby przyjrzeć się wadom i zaletom bezmięsnej diety. Zwolennicy wegetarianizmu twierdzą, że jest zdrowszy od tradycyjnej diety. Przeciwnicy alarmują, iż nie dostarcza organizmowi potrzebnych składników pokarmowych.

Zalety

Przede wszystkim pomaga schudnąć, bo zawiera mniej kalorii. Żywność wegetariańska charakteryzuje się przede wszystkim bardzo niską gęstością energetyczną czyli małą zawartością kalorii w jednostce masy lub objętości. Z tego powodu otyłość u bezmięsnych należy do rzadkości. Dieta wegetariańska zawiera także dużo magnezu, potasu, a również potrzebnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych. To ma korzystny wpływ na układ krążenia i pomaga walczyć z chorobą niedokrwienną serca. Dużą zawartość błonnika może sprzyjać odchudzaniu. Obrońcy diety, w której przeważają produkty roślinne, twierdzą, że pomaga ona zapobiegać takim schorzeniom jak otyłość, cukrzyca czy nowotwory układu pokarmowego. Wynika to z wysokiej zawartości błonnika w takim pożywieniu. Z kolei wyeliminowanie z diety tłuszczów zwierzęcych zapobiega podnoszeniu się poziomu złego cholesterolu we krwi. To z kolei broni przed rozwojem miażdżycy, a w dalszej konsekwencji - choroby wieńcowej. Wegetarianizm to także sposób na życie. To nie tylko rezygnacja z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia tytoniu oraz prowadzenie aktywnego trybu życia. Urozmaicona dieta, o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona mlekiem, mlecznymi napojami i serami, a także rybami i niewielkimi ilościami jaj i mięsa pozwoli na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i będzie opóźniała procesy starzenia organizmu. Taka dieta łącznie z odpowiednim stylem życia może sprzyjać zdrowiu, młodości i urodzie. Wegetariańska dieta zalecana jest szczególnie dla osób dorosłych, które mają problemy z podwyższonym cholesterolem, nadciśnieniem lub obciążone są ryzykiem chorób układu krążenia.

Wady

U wegetarian spada zachorowalność na choroby cywilizacyjne, ale z kolei częściej spotyka się u nich: zaburzenia miesiączkowania, biegunki, krzywicę, osteoporozę, a u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu oraz opóźnienie rozwoju fizycznego i umysłowego. Może również doprowadzić do anemii. Żelazo pochodzące z pokarmów roślinnych też nie wystarcza. Poza tym człowiek o wiele wolniej je przyswaja niż z mięsa czy wątroby. Wielu bezmięsnych prędzej czy później trafia do szpitala z zaburzeniami przemiany materii i różnymi dolegliwościami przewodu pokarmowego. Cierpią też na niedobór wapnia, co negatywnie odbija się na układzie kostnym. Za główny mankament diety wegetariańskiej uznaje się ilościowy niedobór białka, które posiada niższą wartość biologiczną niż białko zwierzęce. Wielu z nich tłumaczy, że wyrównują u siebie niedobory białka poprzez jedzenie soi, ale to nie jest to samo co białko zwierzęce. Soja ma swoje zalety odżywcze, jednak nie jest w stanie całkowicie go zastąpić.

Odmiany wegetarianizmu

Słowo wegetarianizm wywodzi się z łacińskiego vegetabilis i oznacza "roślinny". Wyróżniamy kilka odmian wegetarianizmu:

Laktowegetarianizm- powala na spożywanie z produktów zwierzęcych mleka i jego przetworów,

Owowegetarianizm- dieta powalająca na włączenie z produktów zwierzęcych jedynie jajek,

Weganizm - wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego,

Laktoowowegetarianizm- dieta najbardziej popularna wśród wegetariańskich, dopuszczająca jedzenie produktów mlecznych i jaj, natomiast nie włączająca do jadłospisu produktów mięsnych i ryb,

Witarianizm oraz Frutarianizm - ich stosowanie może doprowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych. Witarianizm (raw food) to żywienie się wyłącznie surowymi warzywami i owocami, a frutarianizm owocami, ale tylko tymi, które spadną z drzew.

Więcej o: