Włoska klasyka mocnego aromatu
Espresso, którego początek wiąże się z Włochami, charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz mocą. Warto ją pić, jeśli potrzebujesz dużej i szybkiej dawki energii. Tego typu kawę można łączyć z wieloma składnikami. Bardzo dobrze komponuje się z produktami, o różnym poziomie słodkości. Jeśli lubisz dużo słodkości to świetnie pasują do Espresso sroissanty, bomboloni, muffiny, brownie czy lody. Można z nią skomponować zestaw śniadaniowy lub deser. Jeśli ktoś lubi delikatne desery to do espresso pasuje Brownie, gorzka czekolada lub herbatniki korzenne. Jeśli wolisz połączyć jego smak z czymś bardziej wyrazistym samokowo to dobrym pomysłem, który idealnie podkreśla intensywną nutę Espresso, są czekoladki miętowe, szarlotka na ciepło, herbatniki korzenne czy migdał obsypany w kakao. Takie kompozycje dobrze sprawdzają się w trakcie wizyty znajomych.
Włoska delikatność stworzona na bazie Espresso
Cappucino to włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka. Często dla ozdoby posypuje się mleczną piankę czekoladą albo kakao. Sposób jej przyrządzania jest przez wielu oceniany za prawdziwą sztukę. Obecnie bardzo często rysuje się na niej różnego rodzaju kształty. Nie jest to łatwa sztuka. Osoba, która ją przygotowuje, może wykazać się artyzmem. Cappucino jest kontrastowa do smaku Espresso. Idealnie pasuje do osób, które nie lubią mocnego aromatu kawy, a wolą delikatną, bardziej lekką wersję. Cappucino można łączyć z podobnymi produktami, które również pasują do Espresso. Dużym jej plusem jest fakt, dodatkowo można ją podawać zarówno z produktami słodkimi, jak i delikatnymi w smaku. Dobrymi przykładami są kardamon, cynamon, likier, miód, gałka muszkatołowa czy nawet pyszna tarta czekoladowa.
Bita śmietana zamiast piany
Mokka to kawa, która odróżnia się od Cappucino i Latte tym, że zamiast pianki zawiera bitą śmietanę. Przyrządza się ją z białej lub czarnej czekolady i mleka. Taką kawę można posypać cynamonem, kakao lub syropem czekoladowym. Istnieje odmiana tej kawy, którą nazywa się ?zebra?. Przygotowuje się nią z dwóch syropów ? z ciemnej i białej czekolady. Można dodać do niej, m.in.: wiórki kokosowe, imbir czy syrop waniliowy. Bardzo dobrze smakują z nią bajgle, buffiny, amaretti oraz brownie. Pasuje do różnych kompozycji posiłków ? lunchy lub deserów.
Nuta greckiego orzeźwienia w letnie upały
Frappe to popularna grecka kawa z pianką, przyrządzana na zimno. Świetnie sprawdzi się w lato, gdy upały nie dają nam spokoju. Wtedy warto sięgnąć po tego rodzaju kawę, która z pewnością pobudzi i ochłodzi nasze ciało. Często przyrządzana jest z lodami, ale można stworzyć wersję mniej kaloryczną. Jej orzeźwiający smak smacznie jest łączyć ze zdrowymi i świeżymi owocami ? truskawkami, jagodami czy malinami. Delikatny smak Frappe dobrze jest także podkreślać miętą, syropem waniliowym lub chili. Dzięki dodatkom, które mogą być różne ? ostre, miętowe czy słodkie ? Frappe może pić każdy.
Jak przyrządzić swoją ulubioną kawę?
Klasyczne kawy które zazwyczaj pijemy to Espresso, Latte oraz Frappe. Czy wiesz, w jaki sposób przyrządzić jedną z nich, by na długo móc cieszyć się jej smakiem?
Często zastanawiamy się jak barmani przyrządzają naszą ulubioną kawę. Zadajemy sobie pytanie w jaki sposób można wykonać ją samemu w domu. Istnieje kilka przepisów, dzięki którym będziemy mogli na co dzień smakować się pysznym aromatem swojej ulubionej kawy.
Espresso to mała czarna kawa z małą pianką. Posada bardzo intensywny smak i dobrze sprawdza się w sytuacjach, gdy szybko potrzebujemy przebudzenia. Jak ją serwować? Najlepiej serwować ją w filiżance z grubej i ogranej porcelany, której objętość nie powinna przekraczać 90 ml. Można ją podać z kieliszkiem wody. Czemu to służy? Jeśli chcesz poczuć jej prawdziwy aromat, powinieneś po jej skosztowaniu przepłukać usta, by odczuć jej mocniejszy aromat.
Latte przyrządza się w bardzo prosty sposób - należy zrobić espresso i wlać je do spienionego mleka, które powinno znajdować się w rozgrzanej filiżance. W taki sposób osiągnie dwie warstwy. Ma końcu spienione mleko można posypać szczyptą czekolady albo cynamonu. Delikatny smak cappuccino dobrze pasuje do osób, które chcą delikatnie pobudzić się z rana. Często pije się ją przy śniadaniu do croissanta czy bajgla. Świetnie pasuje także do deseru - bardzo dobrze smakuje z herbatnikami korzennymi, szarlotką na ciepło czy bobmoloni.
Frappe to propozycja na letnie dni. Jak ją przygotować? Espresso, mleko i kostki lodu miksujemy w blenderze. Powinno być podawane w wysokiej szklance. Można dodawać do niej różne składniki. Wszystko zależy od naszych upodobań. Jeśli ktoś chce wersję mniej kaloryczną, może dodać do kawy owoce, zioła. Ci, którzy nie przejmują się kaloriami mogą dodać do Frappe swoje ulubione losy lub syrop.
Więcej inspiracji można znaleźć tutaj:
https://www.dolce-gusto.pl/PL/Magazyn/Pages/flavour-map.aspx
Artyzm podawania kawy nowym trendem wśród baristów.
Jaką kawę wybrać do posiłku?
Sztuka picia kawy.