Jak powstaje ser żółty? Podstawą do powstania sera żółtego jest oczywiście mleko. Co dzień rano przyjeżdża ono do SM Spomlek cysternami i jest to nawet 600 tys. litrów mleka dziennie. A z każdych 10 litrów mleka powstaje 1 kilogram żółtego sera! Mleko, zanim przejdzie drogę produkcji, jest dokładnie sprawdzane pod kątem zawartości komórek somatycznych, liczby bakterii, tłuszczu i białka. W serze wysokiej jakości, takim jak Salami Serenada, może znaleźć się tylko najlepsze i bezpieczne mleko. Od kontroli do szczepionki Po przejściu kontroli jakościowych mleko trafia prosto do aparatowni. A tam ? wirowanie i pasteryzacja ? czyli niezbędne procesy technologiczne. W godzinę może to dotyczyć nawet 50 tys. litrów mleka. Kolejny krok to kotły serowarskie i szczepionki. Są to odpowiednie szczepy bakterii, które będą potem odpowiadać za proces dojrzewania. Dodaje je do mleka serowar, a oprócz nich także podpuszczkę lub zakwas. Czasem dodaje się też naturalne barwniki. Kolor żółty daje np. annato, który powstaje z nasion tropikalnej rośliny Arnoty Właściwej. Kształtowanie smaku Kiedy mleko skrzepnie, tnie się je na ziarno, a potem formuje i prasuje. W zależności od gatunku sera trwa to krócej bądź dłużej, a zależy od tego przyszła konsystencja. A potem ? hop do solanki! Solanka to prawdziwy skarb każdego serowara. Salami Serenada kąpany jest w takiej, która ma aż 27 lat! To właśnie wtedy następuje wymiana podczas której ser oddaje część wody, a na to miejsce przyjmuje sól. Ile trwa solenie? To zależy od gatunku sera. 3 tygodnie i na kanapkę! W ostatnim etapie ser dojrzewa, dojrzewa i? dojrzewa. Trwa to mniej więcej 3 tygodnie, a w całym tym czasie sery są precyzyjnie układane i obracane. Wszystko odbywa się w specjalnych pomieszczeniach oraz w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Potem ser trafia do sklepów, a stamtąd na nasze stoły. Dzięki temu, że ser Salami Serenada robiony jest z aż 10 litrów mleka na 1 kilogram , zawiera dużo wapnia, białka i witamin. Skąd wiedzieć, że ser jest dobrej jakości? Wystarczy spojrzeć na skład! Przede wszystkim ? dobry ser musi zawierać tylko tłuszcz mleczny. Żadnych tłuszczów roślinnych! Ważne też, by był przechowywany w dobrej temperaturze. Wtedy nie będzie miał tłuszczu na powierzchni, a w opakowaniu nie będzie wody. Kolor powinien być jednolity, a smak nie mieć goryczki. Te wskazówki na pewno pomogą Ci wybrać dobry ser ? taki jak Salami Serenada. Pamiętaj również o idealnej recepturze ? 10 litrów mleka na 1 kilogram sera - według której powstaje idealny ser Salami Serenada.