Imbir i cytryna
Napój imbirowo-cytrynowy nie tylko walczy z przeziębieniem, lecz także dotlenia organizm, pobudza do działania i stawia na nogi. Wystarczy zetrzeć korzeń imbiru, wycisnąć sok z ½ cytryny i wymieszać miksturę z ciepłą, ale nie za gorącą wodą. Smak napoju można wzbogacić łyżeczką miodu.
Jajka
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań na całym świecie. I dobrze! Jajka, a w szczególności żółtka, zapewniają porządnego "kopa energetycznego". Jajecznica podawana z warzywami, na przykład z brokułami lub szparagami, dostarczy nam wielu witamin.
Jajka na śniadanie fot. flikr.com, Brent Buford
(CC BY-NC 2.0)
Orzechy i suszone owoce
Orzechy i owoce sprawdzą się idealnie w roli przekąski podczas drugiego śniadania. Są idealnym połączeniem błonnika, białka i zdrowych tłuszczy. Już mała garść orzechów dostarczy nam energii nawet na dwie godziny.
Orzechy idealne na drugie śniadanie fot. flikr.com, alt-n-anela could uncover more
(CC BY 2.0)
Sok z buraków
Nie każdego przekona jego wyrazisty smak, ale naprawdę warto choć raz go spróbować. Sok z buraków zawiera dużo błonnika, kwasu foliowego oraz tlenku azotu. Ten ostatni rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu krew szybciej krąży i uzupełnia ewentualne niedobry tlenu w komórkach.
Oczywiście najlepiej przygotować go samodzielnie. Gotuj buraki, aż będą zupełnie miękkie. Obierz je ze skórki, pokrój na kawałki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do sokowirówki. Napój możesz doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Sok z buraka zastąpi kawę fot. flikr.com,
no name
(CC BY-NC-ND 2.0)
Pestki dyni
Ziarenka dyni są bogatym źródłem błonnika i dobrych tłuszczy. Zawierają dużo cynku, fosforu, manganu i magnezu. Już ¼ szklanki pestek dyni zapewnia dzienną dawkę magnezu.
Pestki dyni to idealna przekąska fot. flikr.com,
Nancy Hoang (CC BY-NC-ND 2.0)
Yerba mate
Ten modny trunek naprawdę warto przetestować. Suszone liście z ostrokrzewu paragwajskiego dodadzą energii nawet największemu śpiochowi. Oprócz tego uzupełnią braki witaminowe. Organizm momentalnie zostaje pobudzony, ponieważ yerba zawiera kofeinę.
Odpowiedni napar uzyskasz z około 2 łyżeczek liści. Zalej je wrzątkiem i odczekaj kilka minut. Liście możesz zaparzyć nawet kilka razy.
Yerba Mate to coraz popularniejszy trunek fot. flikr.com,
Nekenasoa
(CC BY 2.0)