Test płatków Nestle FITNESS zakończony. Jak wrażenia? "Nie tylko do mleka", "Na sucho są lepsze od chipsów"

Przez tydzień codziennie na śniadanie Paulina, Joanna i Paula jadły płatki Nestle FITNESS. Teraz odpowiadają na pytanie - czy płatki są odpowiednim, dodającym energii posiłkiem na śniadanie?

Paulina jest młodą mamą, która bardzo lubi gotować. Joanna także jest mamą, ale przyznaje, że zamiast gotować, woli spędzać czas na zakupach. Paula jest singielką, która tak dużo czasu spędza w pracy, że, jak sama mówi, na gotowanie nie ma już nie tylko czasu, ale przede wszystkim sił i ochoty. Jak dziewczyny oceniają tydzień z płatkami Nestle FITNESS?

Jak zazwyczaj wyglądały Wasze śniadania?

Paulina: Szczerze powiedziawszy moje dotychczasowe śniadania nie różniły się bardzo od tego, co jadłam podczas testu. Na śniadanie jem zazwyczaj nabiał ze zbożami, na przykład w postaci kanapek z twarożkiem, jajecznicy z razowym chlebem albo właśnie płatki na mleku.

Joanna: Zazwyczaj dzień zaczynam do kawy z mlekiem. Pół godziny po kawie jem kanapkę z żytnim chlebem, warzywami, serem albo rybą wędzoną. Na śniadania nie mam zwykle dużo czasu, ale zawsze staram się odżywiać zdrowo.

Paula: Nie jadam śniadań w domu. Kanapkę, jogurt, płatki z mlekiem jem dopiero w pracy, podczas porannej prasówki i przygotowań do kolegium. W biegu piję czarną herbatę. Po kawę sięgam dopiero około dziesiątej, wtedy odczuwam pierwszy spadek energii. (film)

Czy zmieniło się coś w waszych przyzwyczajeniach śniadaniowych podczas testu płatków?

Paulina: Płatki Nestle FITNESS znam nie od dziś. Od dawna najbardziej przepadam za tymi z dodatkiem czekolady. Traktuję je jako coś pomiędzy śniadaniem (dodam - szybkim śniadaniem, które mogę szybko przygotować, gdy nie mam czasu, by rano dłużej stać w kuchni) a przekąską. Najbardziej lubię je z dodatkiem mleka i w takiej też postaci jadłam je najczęściej podczas tygodniowego testowania.

Joanna: Kawa pozostała. Po niej jadłam serek homogenizowany z płatkami i owocami albo dodawałam płatki jako źródło błonnika do koktajli z owoców i warzyw robionych na maślance.

Paula: W zasadzie nie. Już wcześniej często dodawałam płatki do jogurtu i zajadałam się nimi na śniadania. Nowością był jedynie smak. Nigdy sama nie zdecydowałabym się na płatki z owocami. Odstraszają mnie rodzynki. W przypadku płatków Nestle FITNESS przeżyłam pozytywne zaskoczenie.

W jakiej postaci zazwyczaj jadłyście płatki?

Paulina: Postanowiłam sprawdzić, jak płatki Nestle FITNESS sprawdzą się nie tylko z mlekiem, ale i w innych wydaniach. Przygotowałam na ich bazie śniadaniowe placuszki, które podałam z jogurtem i świeżymi owocami oraz nasionami chia. Do placuszków użyłam płatków z suszonymi owocami. Z kolei z dodatkiem płatków czekoladowych przygotowałam śniadaniowe razowe muffinki - wygodne śniadanie, które z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, a następnie zjeść, popijając na przykład jogurtem.

Joanna: Na śniadanie zazwyczaj jako dodatek do serka czy jogurtu. Kiedy miałam więcej czasu, aby zaszaleć w kuchni dodawałam płatki do deserów i ciast.

Paula: Praktycznie codziennie jadłam płatki Nestle FITNESS w mojej ulubionej postaci – z jogurtem naturalnym. Nie ma nic lepszego na śniadanie. Ale znalazłam też trochę czasu na eksperyment kulinarny – zrobiłam batoniki z płatków z owocami. Pycha. Będę je robić regularnie.

Batoniki z płatkami Nestle FITNESSBatoniki z płatkami Nestle FITNESS Batoniki z płatkami Nestle FITNESS Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 1 szklanka płatków Nestle FITNESS z owocami (lekko pokruszonych), 2 duże jajka , 1 białko, 3 łyżki płynnego miodu. garść dowolnych orzechów. Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą. W oddzielnej miseczce ubijamy jajka i białko. Wlewamy do płatków, dodajemy do miód, mieszamy. Przekładamy do kwadratowej blaszki (20cmx20cm). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu, kroimy na prostokąty. (fot. archiwum redakcji)

Jak oceniacie płatki Nestle FITNESS? W skali od 1 do 5.

Paulina: Moim numerem jeden są płatki z czekoladą i oceniam na całe 5 punktów. Ich smak jest moim zdaniem najbardziej wyrazisty. Podoba mi się też to, że czekolada nie rozpuszcza się na nich natychmiast po kontakcie z ciepłym mlekiem. Na drugim miejscu postawiłabym płatki jogurtowe z oceną 4. Wybieram je, kiedy mam ochotę na mniej narzucający się smak. Wyjadała je też moja córeczka, która uważa, że są najlepsze spośród  trzech rodzajów – czekoladowych, jogurtowych, owocowych. Na trzecim miejscu, z wynikiem 3,5 punktu znalazłyby się natomiast płatki z suszonymi owocami. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej ich nie próbowałam, ponieważ z reguły nie przepadam za tego typu płatkami. Mimo to bardzo mi zasmakowały - nie były aż tak słodkie, jak się spodziewałam, a przy tym wyraźnie dało się wyczuć w nich smak owoców. Świetnie też sprawdziły się w przepisie na placki.

Zaskoczyło mnie, że płatki te są tak wszechstronne. Z powodzeniem sprawdziły się w obydwu nowych wariantach. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tych przepisów - szczególnie z tego na placuszki.

Placki owsiane z płatkami Nestle FITNESSPlacki owsiane z płatkami Nestle FITNESS Placki owsiane z płatkami Nestle FITNESS Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich, 1,5 szklanki płatków Nestle FITNESS z bakaliami (lekko pokruszonych), 2 duże jajka (opcja wege: 1 dojrzały, dobrze rozgnieciony banan), 3 łyżki z górką mąki pełnoziarnistej, 1/2 szklanki mleka (opcja wege: tyle samo soku jabłkowego tłoczonego), opcjonalnie: miód do smaku, garść rodzynek lub suszonej żurawiny. Do smażenia: dowolny tłuszcz, np. olej kokosowy lub nieprzywierająca patelnia. Do podania: jogurt naturalny gęsty, ulubione owoce i nasiona chia. Wykonanie: Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Następnie rozgrzać patelnię. Smażyć placki z obu stron, aż będą rumiane. Podawać z jogurtem owocami i nasionami.

Joanna: Najbardziej smakowały mi płatki jogurtowe i czekoladowe. Moim dzieciom zresztą także, bo natychmiast się do nich dobrały i zjadły prawie połowę. Pokruszone płatki stosowałam jako spód do deserów - sernika na zimno i trzywarstwowego deseru z owocami (na spód kładziemy pokruszone płatki, na nie serek naturalny, na samą górę owoce). Zrobiłam także coś na kształt krokietów na słodko: naleśniki z camembertem i żurawiną zawinęłam w szczelne ruloniki, obtoczyłam w jajku i pokruszonych płatkach i usmażyłam. Były pyszne!

Będzie to u mnie ocena składowa. W sumie 5 punktów: za chrupanie, za smak, za wygodne opakowanie, za to, że szybko nie nasiąkają, za to, że dają dużo energii i za to, że smakują dzieciom.

Paula: Zdecydowanie 5. Uwielbiam płatki jogurtowe. To chyba moje ulubione. Czekoladowe sprawdziły się natomiast nie tylko na śniadanie, ale też jako przekąska. Podczas dyżuru w pracy, zjadłyśmy z koleżanką całą paczkę – „na sucho”. Lepsze i zdrowsze od chipsów.