Grill na zdrowie

W okresie od wiosny aż do późnej jesieni nie brakuje słonecznych i ciepłych dni, które chętnie spędzamy na świeżym powietrzu. A do najprzyjemniejszych należą chwile relaksu w gronie rodziny i przyjaciół, na przykład przy grillu.

Grill to tradycja - co prawda nie rdzennie polska, bo wywodzi się z Ameryki, ale w naszym kraju bardzo dobrze się przyjęła. Potrawy z rusztu są smaczne i łatwe do przygotowania. W sklepach bez trudu dostaniemy zestawy kiełbas i mięs już przyprawionych, które wystarczy położyć na grillu, aby najdalej po kilkunastu minutach otrzymać gotowe dania. Niestety, nie należą one do zdrowych i niskokalorycznych. Jak więc pogodzić grillowanie z modą na zdrowe odżywianie? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Kiedy następnym razem zaprosimy rodzinę i przyjaciół na wspólnego grilla w ogrodzie, podczas zakupów sięgnijmy po zdrowe i niskokaloryczne produkty. Możemy przyrządzić na przykład pyszną sałatkę ze świeżych, chrupiących warzyw z sosem z oliwy i cytryny oraz aromatycznych ziół. Kupimy je bez trudu w sklepach sieci Netto . Warto również zwrócić uwagę na Półkę Zdrowia , gdzie znajdziemy produkty pełnoziarniste, bezglutenowe i bezcukrowe. Grillowane warzywa Gdy chcemy zaskoczyć swoich gości zdrowymi potrawami, nie musimy rezygnować z grillowania i poprzestawać na sałatkach. Warzywa i owoce pieczone na ruszcie również świetnie smakują. Zyskują aromat dymu, a zachowują swoją chrupkość oraz niezwykły smak. Powinno się je myć i kroić bezpośrednio przed położeniem na ruszt, ponieważ wtedy zachowają najwięcej wartości odżywczych. Te twardsze, potrzebujące dłuższej obróbki termicznej (na przykład marchewkę czy ziemniaki) można wcześniej wrzucić na wrzątek i blanszować przez 4-5 minut. Nieco delikatniejsze, np. paprykę czy pieczarki, wystarczy posmarować olejem lub oliwą i posypać solą, pieprzem oraz ziołami. Ponieważ łatwo się przypalają, musimy grillować je krótko. Przygotowane w taki sposób warzywa smakują wyśmienicie jako samodzielnie danie, ale można je również podawać z sosami, dipami lub faszerowane. Warto spróbować na przykład faszerowanej papryki z rusztu. Oto prosty przepis: Faszerowana papryka z rusztu porcja: dla 5-6 osób czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 4 czerwone papryki 25 dag serka śmietankowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ? łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, czarny pieprz Jak przygotować: 1. Wymieszaj serek z papryką słodką i ostrą, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 2. Papryki przekrój na pół, oczyść z nasion, umyj i osusz. 3. Połówki papryk posmaruj olejem, połóż na ruszcie skórką do dołu i grilluj przez 2-3 minuty. 4. Grillowane połówki papryk napełnij serkiem.

Porada: W taki sam sposób możesz przygotować faszerowane grzyby z rusztu, na przykład pieczarki. Usuń korzonki i na ich miejsce włóż serek. Owoce z rusztu Do grillowania nadają się nie tylko warzywa, ale również owoce, i to niemal wszystkie, nawet borówki czy jagody, które kładziemy na ruszt na specjalnych tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Doskonale smakują jako samodzielny deser lub dodatek do sałatek. Można je też wcześniej zamarynować w czerwonym winie lub mieszance soku z cytryny i miodu. Najłatwiej grilluje się banana, którego kładziemy na ruszcie całego, w skórce przeciętej wzdłuż owocu. Miąższ można pozostawić w całości lub rozgnieść go widelcem, a do środka dodatkowo włożyć kawałki czekolady. Banana grillujemy do momentu, aż skórka stanie się brązowa. Jest doskonały jako samodzielny deser lub z lodami. Na grilla nadaje się również ananas. Obieramy go, wycinamy twardy środek, a miąższ kroimy w plastry i kładziemy na ruszt. Doskonale smakują też przyrządzone tą metodą jabłka i gruszki, skropione sokiem z cytryny i posypane brązowym cukrem. Naszym gościom możemy podać pojedyncze owoce lub ich mieszkankę, np. w postaci pysznej sałatki lub szaszłyków. Na drewniane patyczki namoczone w wodzie (inaczej mogą się zapalić), nabijamy kawałki owoców - jabłek, gruszek, ananasów, brzoskwiń, moreli i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Owoce możemy wcześniej zamarynować w mieszkance soku z cytryny lub limonki i miodu lub brązowego cukru. Marynatą możemy je również smarować podczas grillowania. Nie ma to jak spotkanie z rodziną i przyjaciółmi przy grillu! Zadbajmy o to, aby było ono nie tylko miłe, ale również zdrowe.

Weź udział w dyskusji:
Grill na zdrowie
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl