Niedobór witaminy D? Sprawdź, jak pomoże ci indyk

Znaczna część Polaków zmaga się z niedoborem witaminy D. W naszej szerokości geograficznej, problem pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy brak regularnej ekspozycji skóry na słońce powoduje, że synteza witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi.

W trakcie mniej słonecznych pór roku warto suplementować ten cenny składnik – dobrze wiedzieć, że witaminę D możemy również przyjmować w pożywieniu, robiąc przy okazji przyjemność podniebieniu. Źródłem witaminy D, między innymi jest mięso z indyka[1].

Najważniejsze zalety witaminy D

Witamina D pełni szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Oto najważniejsze z nich:

  • pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • bierze udział w procesie podziału komórek[2].

Jesienią i zimą kluczową rolę w utrzymaniu odporności odgrywa między innymi wpływ witaminy D, której źródłem jest na przykład mięso indycze mające wspaniały,  różnorodny smak. Wprowadzenie go na stałe do diety może przynieść wiele korzyści, dlatego cieszy się ono coraz większą popularnością wśród świadomych konsumentów. Oto dwa inspirujące przepisy z jego wykorzystaniem.

Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami

4 porcje

Dania jednogarnkowe cieszą się rosnącym powodzeniem ze względu na prostotę i szybki czas wykonania. Przemyślany dobór składników sprawia, że stają się małymi arcydziełami sztuki kulinarnej. Do przygotowania niezwykłego gulaszu potrzebne są:

  • 0,5 kg mięsa z uda indyka lub gotowe mięso na gulasz z uda indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 50 g suszonych pomidorów (około 6 szt.)
  • połowa szklanki śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: płatki chili
  • 2 kostki sprawdzonego bulionu

Wykonanie tego przepisu jest naprawdę proste. Mięso należy pokroić w ok. 2cm kostkę - można je wcześniej zamarynować w przyprawach z dodatkiem oliwy. Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem, wlać 2 łyżki oliwy. Do rozgrzanego naczynia włożyć mięso i obsmażyć na złocisty kolor. Cebulę pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka i smażyć przez kilka minut wraz z indykiem. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę, drobno posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec, wlać do garnka przygotowany wcześniej bulion i  gotować wszystko, na wolnym ogniu, przez pół godziny - dopóki indyk nie stanie się miękki. W tym czasie, pokroić suszone pomidory i umieścić je w garnku razem ze śmietaną. Całość zagotować. Wyśmienity gulasz jest już gotowy. Smacznego!

Sycąca sałatka z indykiem i serem feta

4 porcje

Wysokiej jakości mięso z indyka świetnie sprawdza się także w sałatkach. Nasza druga propozycja jest tego bezsprzecznym dowodem. Do zrealizowania przepisu potrzebne będą:

  • 0,5 kg fileta z piersi indyka lub  gotowe pokrojone sznycle z piersi indyka
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki z oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

Zaczynamy! W pierwszej kolejności pokrój  indyka w cienkie paski lub jeśli masz gotowe sznycle oprósz mięso papryką i pieprzem, a następnie ugrilluj lub usmaż na łyżce oleju z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Nie sól mięsa do smażenia. Sól wyciąga wodę i indyk może zrobić się suchy. Posól mięso dopiero chwilę przed zdjęciem z patelni. Smażenie powinno trwać krótko -  kilka minut z każdej strony, aż mięso  się zarumieni.

W tym czasie należy wymieszać oliwę z pozostałymi przyprawami.  Mieszankę sałat rozłóż na półmisku, na nim ułóż paski mięsa z indyka, przekrojone na połówki pomidory i ser feta. Na końcu całość polej oliwą z przyprawami. Sałatka doskonale sprawdza się jako kolacja lub przekąska na każdą porę dnia!

Więcej informacji na temat walorów indyczego mięsa można poznać na stronie https://wingsofquality.eu/

embed

[1] M. Michalczuk, A. Siennicka:  „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”.  SGGW  Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010

[2] ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADYW z dnia 20 grudnia 2006 r w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

Weź udział w dyskusji:
Niedobór witaminy D? Sprawdź, jak pomoże ci indyk
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl