Uwielbiasz kawę, ale znudziło Cię już tradycyjne espresso? Najwyższy czas na odrobinę kawowego szaleństwa! Dzięki tym trzem przepisom w domowej kuchni przyrządzisz pyszną kawę, która w niczym nie będzie ustępowała tej, którą pijesz w kawiarni. To prostsze niż myślisz!
Kawa o smaku bananowym osłodzi Ci nawet najcięższy dzień. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Do przyrządzenia jednej porcji napoju będziesz potrzebował syropu o smaku bananowym, cukru waniliowego, bitej śmietany i wiórków czekoladowych. Zaparz kawę Tchibo i dodaj do niej 20 ml syropu oraz jedną łyżeczkę cukru waniliowego. Zmieszaj, aby rozpuścić kryształki cukru. Następnie udekoruj napój bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi. I gotowe!
Połączenie aromatu kawy ze smakiem orzechów zapewnia niepowtarzalne wrażenia smakowe! Przygotuj jedno espresso z ziaren Tchibo i zmieszaj je z jedną łyżeczką syropu orzechowego. Spień 125 ml mleka i wlej do kawy - najwygodniej będzie Ci, jeżeli skorzystasz z wysokiej szklanki do latte macchiato. Pyszną kawę orzechową możesz serwować również na zimno - jej orzeźwiający smak obudzi Cię w ciepłe, leniwe dni. Do przygotowania mrożonej kawy orzechowej wykorzystaj zimne espresso, do którego zamiast spienionego mleka możesz dodać lody waniliowe i bitą śmietanę.
Latte macchiato z białą czekoladą
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić w domowych warunkach przepyszne latte macchiato. Podgrzej 250 ml spienionego mleka, wlej je do szklanki do latte macchiato, następnie dodaj dwie łyżki białej czekolady. Zaparz espresso i wlej je do mleka. Na koniec możesz posypać napój kakao.
Do przyrządzenia pysznej kawy będziesz potrzebował przede wszystkim wysokiej jakości ziaren. To w nich tkwi sekret smaku! Ziarna Tchibo Barista Espresso wyróżniają się niezwykle intensywnym smakiem pozbawionym cierpkich akcentów. Ten gatunek zachwyca wyczuwalny aromat orzechowy i w pełni oddaje charakterystyczną słodycz arabiki. Ziarna wypalane są za pomocą tradycyjnych maszyn bębnowych – powolny proces prażenia umożliwia wydobycie najgłębszego smaku kawy. Doskonale nadają się do przygotowania espresso, które będzie podstawą dla bardziej wyszukanych napojów. Ziarna Barista Espresso nadają się do ekspresów z wbudowanym młynkiem, a także do modeli półautomatycznych. Po zmieleniu możesz je również zaparzyć za pomocą kawiarki. Kawa Barista Espresso dostępna jest także w formie kapsułek.
Podczas przygotowywania kawy przyda się na pewno spieniacz do mleka. Spieniacz indukcyjny – jeżeli cenisz proste i praktyczne rozwiązania lub prosty spieniacz na baterie. Oba urządzenia pozwolą Ci wygodnie przygotować mleczną piankę o zachwycająco kremowej konsystencji.
Warto zadbać również o odpowiedni sposób podania kawy, aby napój prezentował się i smakował jeszcze lepiej. Wysokie szklanki nadają się do przygotowania latte macchiato. Napełnij szklankę spienionym mlekiem (do ¾ jej wysokości), a następnie wlej espresso. Jeżeli wybierzesz szklankę termiczną, będziesz mógł bez przeszkód delektować się gorącą kawą – wytrzymałe szkło utrzymuje temperaturę napoju, ale nie nagrzewa się po zewnętrznej stronie.