Zbiory kawy - poznaj bliżej działanie, w którym natura i precyzja łączą się w niezwykłą sztukę!

Delektując się aromatyczną kawą o poranku zwykle nie zastanawiamy się, jaka jest historia jej powstania. Głębia smaku nie jest dziełem przypadku. Droga od ziaren do filiżanki składa się z wielu przemyślanych kroków wymagających wiedzy, pasji i doświadczenia. Jaki jest sekret doskonałości?

Od plantacji do filiżanki

To nie owoce kawowca są tak pożądane na świecie, ale ich pestki. Przypominają wiśnie – małe, ciemnoczerwone, o słodkim miąższu. W każdym owocu skrywają się dwa ziarenka, otoczone łuską. Istnieje aż 10 odmian kawowca, jednak największą popularność zyskały dwie – Arabika i Robusta. Na przestrzeni wieków opracowano optymalne warunki do uprawy krzewów kawowca. Uprawia się je w klimacie subtropikalnym, gdzie nie ma dużych wahań poziomu opadów ani niskiej temperatury. Rośliny nie lubią ostrego słońca, dlatego aby zapewnić im odpowiedni rozwój, sadzi się je w pobliżu wyższych drzew, które zapewniają cień (np. bananowców czy palm).

Jednak to nie jedyne warunki, jakie plantatorzy muszą spełnić, abyśmy mogli się cieszyć znakomitą kawą. Plantacja powinna znajdować się na dużych wysokościach. Arabika jest bardziej wymagającym gatunkiem kawy, dlatego krzewy sadzi się na wysokości co najmniej 900 m n.p.m. Natomiast robusta jest bardziej wytrzymała na zmiany klimatyczne, więc optymalny wzrost występuje na niższych wysokościach, gdzie panują wyższe temperatury. Kawowiec nie toleruje zarówno mrozów, jak i silnych upałów, dlatego uprawiany jest w przedziale 15-30 stopni C. Owoce kawowca nabierają cech terroir, czyli regionu, który charakteryzuje się optymalnym składem gleby, temperaturą, opadami deszczu, wilgotnością i nasłonecznieniem.

Sekret uprawy doskonałej kawy

Uprawa kawowca to długi proces – od momentu zasadzenia krzewów musi minąć 5-7 lat do zakwitnięcia i wydania owoców. Istnieje kilka metod zbierania owoców kawowca. Jedną z nich jest wykorzystanie maszyn, czyli specjalnych kombajnów. Jest to najszybsza metoda stosowana na plantacjach, gdzie owoce dojrzewają w podobnym czasie. Innym sposobem jest strącanie owoców na ziemię i zbieranie zarówno dojrzałych, niedojrzałych i przejrzałych okazów. Na wysokiej jakości plantacjach owoce zbierane są ręcznie, co gwarantuje odpowiedną jakość ziaren i finalnie doskonały smak kawy. Taką metodę produkcji wykorzystuje Nespresso, selekcjonując owoce, które muszą spełniać dane kryteria. Sklep Nespresso oferuje kawy w kapsułce, których ziarna pochodzą z cenionych światowych plantacji.

Świeżość i aromat zmielonych ziaren gwarantują hermetycznie zamknięte kapsułki. Kawa nie wietrzeje, ponieważ kapsułka przebijana jest dopiero w momencie działania wysokiego ciśnienia w ekspresie. Za końcowy smak napoju są odpowiedzialne nie tylko wysokiej jakości ziarna, ale również proces mielenia, co jest niezwykle ważnym etapem na drodze do doskonałej, aromatycznej kawy. Co jeszcze kryją w sobie kapsułki? Kawa dostępna w ofercie Nespresso została przygotowana z myślą o wszystkich smakoszach, oferując zarówno głębokie i wyraziste w smaku kawy, jak również te bardziej łagodne i delikatne.

Nespresso – zrównoważony rozwój

W procesie powstawania kawy najważniejsi są ludzie, dlatego w oparciu o programy zrównoważonego rozwoju, Nespresso wspiera społeczności i rolników, którzy odpowiedzialni są za produkcje kawy. W ramach zrównoważonych praktyk rolniczych inwestuje w pomoc techniczną i współfinansuje ulepszenia infrastrukturalne. Producent, dzięki zachowaniu najwyższych standardów, zapewnia wyższe przychody plantatorom, jak i ochronę środowiska. Dzięki temu, sklep Nespresso jest w stanie zaoferować wysoką jakość kawy, tworząc stałą współpracę z plantatorami, biorącymi udział w programie.

Weź udział w dyskusji:
Zbiory kawy - poznaj bliżej działanie, w którym natura i precyzja łączą się w niezwykłą sztukę!
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl