Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do obniżenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Zaburzenie należy do schorzeń zaliczanych do tzw. zespołu metabolicznego, któremu towarzyszą takie choroby jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, otyłość i dyslipidemia. U osób ze zdiagnozowanym zespołem metabolicznym częściej dochodzi do incydentów kardiologicznych jak zawał mięśnia sercowego lub udar i znacząco wzrasta ryzyko przedwczesnego zgonu. Insulina jest to hormon anaboliczny wytwarzany przez trzustkę, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Ma zadanie regulować poziom glukozy we krwi i z udziałem insuliny jest dostarczana energia do tkanek organizmu. W sytuacji, kiedy tkanki są oporne na działanie insuliny, stężenie cukru we krwi nie spada – organ wydziela jej znacznie więcej, przez co może dojść do wyczerpania komórek beta wysp Langerhansa trzustki. Nieleczona insulinooporność prowadzi do rozwoju cukrzycy. Ważne jest wczesne rozpoznanie zaburzenia i wprowadzenie właściwych nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do kaskady kolejnych, niekorzystnych zmian obciążających funkcjonowanie ustroju. Należy regularnie badać poziom cukru we krwi i umiejętnie obserwować swój organizm. Największy wpływa na rozwój insulinooporności, czyli stan przedcukrzycowy ma nieprawidłowy styl życia – zła dieta, niska aktywność fizyczna i stosowanie używek (palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu).
Przyczyny powstawania insulinooporności:
Leczenie insulinooporności wiąże się przede wszystkim ze zmianą stylu życia. Warto podkreślić, że objawy schorzenia nie są jednoznaczne, dlatego warto przeprowadzać regularne badania lekarskie.
Objawy insulinooporności:
Zaburzenia gospodarki cukrowej diagnozowane są na podstawie interpretacji badań laboratoryjnych. Wówczas lekarz jest w stanie ustalić plan leczenia i wprowadzić celowaną farmakoterapię. Lekiem pierwszego rzutu jest zwykle metformina, której działanie opiera się na uwrażliwieniu tkanek na działanie insuliny. Dietetyk z kolei wytłumaczy, jak powinna żywić się osoba z obniżoną wrażliwością tkanek na działanie insuliny i zaproponuje przykładowy jadłospis. Wrażliwość na insulinę poprawia regularny trening. Bardzo ważna dla efektów leczenia jest redukcja masy ciała, co dotyczy osób z nadwagą i otyłością.
Zalecenia dietetyczne i zasady postępowania u osób z insulinoopornością sprowadzają się do utrzymania prawidłowej glikemii. Należy przyjmować regularne posiłki, jeść śniadania i unikać bardzo obfitych kolacji. Jadłospis diety powinien zawierać tłuszcze i białko np. tłuste ryby morskie, które dodatkowo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, orzechy, nasiona, chude mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych. Do każdego posiłku powinny być dodane warzywa, najlepiej surowe w postaci sałatek.
Najważniejsze wytyczne zdrowej diety wiążą się z unikaniem węglowodanów prostych (glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy) i produktów o wysokim indeksie glikemicznym, aby zahamować silny wyrzut insuliny. Do tej grupy należą takie produkty spożywcze jak np. słodycze, ciastka, lody, jogurty owocowe, batony oraz produkty z białej mąki (pieczywo, makarony). Wyższy indeks glikemiczny mają produkty po rozgotowaniu i rozdrobnieniu.
Dieta przy insulinooporności nie powinna wykluczać produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym, które nie mają znacznego wpływu na stężenia glukozy we krwi, czyli wybierać produkty pełnoziarniste, surowe warzywa i mniej dojrzałe owoce. Jaką dietę stosować w przypadku insulinooporności? Dobrze sprawdzi się dieta śródziemnomorska oraz będąca jej modyfikacją dieta DASH, w której dodatkowo ogranicza się spożycie soli. Dobrym pomysłem jest catering dietetyczny w Warszawie, Krakowie i w innych miastach, w których dostępna jest usługa diety pudełkowej.
Poznaj zasady diety dla osób insulinoopornych.