Olej kokosowy - kosmetyk idealny?

Gdy słynna modelka Miranda Kerr wyznała, że sekretem jej urody jest codzienna porcja oleju kokosowego, ze sklepowych półek momentalnie zniknęły słoiczki z tym produktem. Co takiego ma w sobie ten z pozoru zwyczajny olej?

W jednym z ostatnich wywiadów Australijska modelka wyznała, że jej ulubionym produktem pielęgnacyjnym jest wspomniany olej kokosowy. Nie wyobrażam sobie dnia bez olejku kokosowego. Dziennie wykorzystuję cztery łyżeczki tego produktu. Dodaję go do sałatek, podczas gotowania, stanowi również dodatek do zielonej herbaty - wyjaśniła modelka. Olej kokosowy stanowi jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, zarówno w kuchni jak i kosmetyczce. Jako środek pielęgnujący doskonale nawilża skórę, specjaliści polecają go szczególnie osobom, które mają problematyczną cerę. Olej kokosowy to produkt, który wytwarzany jest z rozgrzanej kopry, czyli twardego miąższu kokosa lub świeżo zebranych orzechów bez wcześniejszego suszenia. W postaci nieprzetworzonej występuje jako płynny olej o kokosowym zapachu. Po rafinowaniu jest najczęściej bezzapachowy i przybiera strukturę białego, twardego tłuszczu.

Kokosowa pielęgnacja

Olejek kokosowy doskonale pielęgnuje końcówki włosów, jest odpowiedni do stosowania zarówno na suche jak i mokre włosy, bez spłukiwania (wystarczy nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Pamiętaj, aby używać olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów. Przed umyciem włosów możesz zafundować im kokosową maskę (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasuj olejek, zawiń włosy w ręcznik, po ok. 30 minutach umyj włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem olejku, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle). Olej kokosowy można stosować bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną skórę (odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując). Jedyny minus tego produktu to zapach, a raczej jego brak.

W kuchni

Tłuszcz z miąższu kokosów jest także idealny do smażenia. Nie ingeruje w naturalny aromat naszych potraw dzięki czemu nie psuje ich smaku. Wysoka temperatura spalania powoduje komfortowe smażenie, wszystkich rodzajów mięsa, ryb oraz warzyw. Konsystencja oleju kokosowego sprawia, że z powodzeniem możemy nim zastąpić masło oraz margarynę smarując nim pieczywo lub wykorzystując do pieczenia naszych ciast. Jednak to nie praktyczne zastosowanie stanowi o sile tego oleju, który z sezonu na sezon zyskuje na popularności. Stosowanie oleju kokosowego wspomaga odchudzanie, pobudza układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie, łagodzi dolegliwości cukrzycowe, wzmaga trawienie i wchłanianie pokarmu, wspomaga gojenie ran, spowalnia starzenie skóry i powstawanie zmarszczek. Mimo iż olej kokosowy to samo zdrowie, naukowcy postrzegają, aby nie spożywać go za dużo i zachować zdrowy rozsądek. Olej kokosowy jest w 50 procent zbudowany z kwasu tłuszczowego zwanego kwasem laurynowym, który spożywany w nadmiarze może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca.

Retro piękności

Więcej o: