Jak zrobić manicure japoński w domu?

Wykonanie manicure japońskiego w domu jest wbrew pozorom bardzo proste. Potrzebujesz jedynie wolne 30 minut i zestaw do japońskiego manicure a Twoje paznokcie będą piękne i zdrowe.

Manicure japoński jest zabiegiem znanym i stosowanym przez Japonki już od kilkuset lat. Dzięki niemu paznokcie są odżywione i pięknie błyszczą. Paznokcie są zdrowe i utrzymane w prawidłowej kondycji, jeśli wykonujemy ten manicure systematycznie (zalecanie powtarzanie zabiegu co 2-3 tygodnie). Manicure japoński jest szczególnie polecany dla osób, którym paznokcie często się łamią i są kruche. Jeśli Twoje paznokcie się rozdwajają jest to rodzaj manicure wprost idealny dla Ciebie.

Na rynku kosmetycznym dostępnych jest wiele zestawów do japońskiego manicure. Niektóre sprzedawane są w tzw. wersji minimalistycznej, a inne są profesjonalne i co za tym idzie, znacznie droższe. W zakup profesjonalnego zestawu do manicure japońskiego trzeba zainwestować od 50 do 350 zł.

Skład zestawu i manicure japoński krok po kroku:

1. dwustronny pilniczek - do skracania oraz matowienia paznokci przed wykonaniem zabiegu

2. plastikowa szpatułka - do nakładania pasty oraz pudru na polerkę oraz do odpychania skórek przed wykonaniem zabiegu

3. pasta - wcierasz ją energicznymi ruchami w naturalną płytkę paznokciową za pomocą przeznaczonej do tego zielonej polerki (wykonana jest ona ze skóry jelenia)

4. puder- po zastosowaniu pasty wcieraj puder energicznymi ruchami w naturalną płytkę paznokciową polerką różową (również ze skóry jelenia). W ten sposób zabezpieczasz składniki zawarte w paście i pozwalasz im wniknąć w płytkę paznokciową.

Puder i pasta zawierają witaminy A i E, odżywczy pyłek pszczeli, krzemionkę z morza japońskiego oraz keratynę - składniki te mają wprost zbawienny wpływ na stan naszych paznokci.

Warto widzieć

Tuż po wykonaniu takiego zabiegu, nie jest wskazane malowanie paznokci. Lakier nie rozłoży się dobrze, ponieważ przyczepność lakieru do płytki paznokcia jest dość ograniczona.

Zobacz wideo
Więcej o: