Spirulina to alga z gromady sinic, która ma obecnie wiele zastosowań pielęgnacyjnych i zdrowotnych. Podobno jej cenne i wszechstronne właściwości zostały docenione już przez Azteków.
Spirulina ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość białka nazywana jest zielonym mięsem. To dlatego, że stanowi ono prawie aż 70 proc. jej masy. Dlatego osoby decydujące się na bezmięsną dietę, mogą pomyśleć o tego typu suplemencie.
Alga ta najczęściej występuje w dwóch postaciach - w formie proszku i tabletek. Ten pierwszy typ stosowany jest zazwyczaj w produkcji produktów kosmetycznych i w kuchni. Z kolei drugi to w przeważającej części coraz bardziej popularne w ostatnich latach suplementy diety.
Naturalnie alga ta występuje zaledwie w kilku miejscach na kuli ziemskiej. Na szczęście w drugiej połowie ubiegłego stulecia rozpoczęto jej sztuczną hodowlę na dużą skalę. Dzięki temu możliwość jej nabycia stała się znacznie łatwiejsza niż wcześniej.
Co zawiera spirulina? To prawie 4000 różnych minerałów, witamin i substancji odżywczy. Oto lista jej najważniejszych składników:
- Białko: zawiera go czterokrotnie więcej niż mięso.
- Witaminy: B1, B2 i B12.
- Beta-karoten, który jest źródłem witaminy A.
- Aż osiem aminokwasów egzogennych.
- GLA, czyli kwas gamma-linolenowy, odpowiedzialny za redukcję cholesterolu.
Czy to jakaś specjalna odmiana tej algi? Wiele osób tak sądzi. Jednak to nazwa konkretnego produktu, który cieszy się obecnie ogromną popularnością, o czym świadczą liczne poszukiwania możliwości jego zakupu. Spirulina hawajska cieszy się opinią jednej z najbezpieczniejszych spirulin na świecie.
Jak działa spirulina? Oto najważniejsze skutki jej zażywania:
- W procesie detoksykacji organizmu alga ta wspomaga pracę nerek i wątroby.
- Może także obniżyć zły cholesterol LDL.
- Oprócz tego stabilizuje ona naturalną florę układu pokarmowego, co z kolei wspiera procesy trawienia i wydalania.
- Może także wspomóc proces odchudzania.
- Pozytywnie wpływa na pracę systemu immunologicznego.
- Wspiera także regenerację komórek centralnego układu nerwowego.
- Może opóźniać procesy starzenia.
Warto dodać, że spirulina w wersji sproszkowanej, wykorzystywana jest także w kuchni. To m.in. dodatek do obiadów, koktajli i past. Musimy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania lub smażenia, może ona utracić swoje cenne właściwości. Oprócz tego jest ona także wykorzystywana jako składniki maseczek kosmetycznych.
Dawkowanie zależy od osoby i konkretnego produktu. Zazwyczaj zalecane są trzy dawki w ciągu dnia (przed trzema głównymi posiłkami). Reguła jest taka, że zaczyna się od mniejszych dawek i stopniowo przechodzi do większych.
Jeśli nie jesteśmy pewni, jaka dawka będzie w naszym przypadku najlepsza, skonsultujmy to ze specjalistą. Zresztą suplement ten zawsze powinien być zażywany dopiero po konsultacji z dietetykiem.
Jednym z początkowych skutków ubocznych jest biegunka. Jej przyczyną jest wysoka zawartość błonnika w spirulinie. Efekty działania suplementu powinniśmy zauważyć mniej więcej po miesiącu przyjmowania.
Spirulina jest obecnie łatwo dostępna w różnych sklepach internetowych. Oprócz tego produkt ten możemy zakupić także w aptekach, a nawet zwykłych hipermarketach. Nie powinniśmy mieć więc z tym zakupem żadnego problemu. Za duże opakowanie zapłacimy około 100 zł.
Przed zakupem spiruliny, musimy sprawdzić, czy dany produkt posiada wymagane certyfikaty bezpieczeństwa i jakości. To m.in.:
Brak tego typu certyfikatów powinien powstrzymać nas przed zakupem danego produktu. Jeśli spirulina jest źle uprawiana, może ona zawierać w swoim składzie niebezpieczne dla zdrowia toksyny.
Zobacz także:
Opalanie natryskowe - cena, opinie, ile się utrzymuje, na czym polega