Makijaż sugar skull na Halloween. Jak pomalować się na przebieraną imprezę?

Sugar skull to jeden z popularniejszych motywów w makijażu podczas Halloween. Dziewczyny chętnie stawiają na taki rodzaj przebrania, gdyż jest kobiecy, a mimo to wpisuje się w nieco mroczny klimat tego święta. Podpowiadamy, jak samodzielnie wykonać makijaż sugar skull.

Sugar skull wywodzi się z tradycji meksykańskiej i oznacza czaszkę bardzo ozdobą i kolorową wykonaną z cukru, która związana jest z obchodami Święta Zmarłych (Dia de los Muertos). Meksykańskie święto nie ma nic wspólnego z Halloween, jednak w USA oraz Europie często wykorzystuje się ten motyw właśnie tego dnia.

Zobacz wideo

Makijaż sugar skull na Halloween krok po kroku

Rzeczy, które będziesz potrzebować do wykonania makijażu:

  • biała farbka do twarzy,
  • matowe cienie do powiek 
  • czarna kredka
  • czerwona lub różowa szminka
  • tusz do rzęs lub sztuczne rzęsy na pasku
  • cekiny, brokat, kryształki
  • opcjonalnie wianek z kwiatów do ozdoby głowy

Zaczynamy od pokrycia całej twarzy białą farbką, a następnie obrysowujemy czarną kredką kontur nosa oraz oczu, gdzie dookoła malujemy "falbankę". Czarnym cieniem lub kredką konturujemy kości policzkowe, które wyglądają wówczas na bardziej zapadnięte. Kolejnym krokiem w makijażu jest namalowanie wzorów na całej twarzy - tu ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia. Należy jednak pamiętać, że muszą być one symetryczne względem siebie. Najpopularniejsze są kwiaty oraz pajęczyny. Można także nakleić ozdobne kryształki, które wyglądają naprawdę zjawiskowo przy takiej charakteryzacji. Usta malujemy na intensywny czerwony lub różowy kolor, wyciągając czarną kredką ich kąciki. Na koniec zostaje tylko wytuszować rzęsy lub dodać te bardziej efektowne - sztuczne na pasku. Na koniec wystarczy wpiąć we włosy kwiatowy wieniec i makijaż na Halloween gotowy!

W Internecie z pewnością znajdziecie mnóstwo inspiracji makijażu sugar skull, jedną z makijażystek, którą możecie się zainspirować, jest Lidia Ochoa. Jej prace są naprawdę piękne!

 
Więcej o: