Paznokcie zdobione manicurem hybrydowym podbiły rynek urodowy. Nic dziwnego, bo dzięki trwałości i łatwości wykonania jest bardzo wygodny. Opinie na temat wpływu hybrydy na paznokcie są różne - niektóre kobiety bardzo sobie ją chwalą, inne skarżą się na niełatwe w odbudowie zniszczenia i osłabienia. Podpowiadamy, jak możesz wzmocnić swoje paznokcie po stosowaniu manicuru hybrydowego.
Kolorowe lakiery pięknie wyglądają na paznokciach, ale nie tylko... sprawdź, do czego mogą ci się przydać:
Po długotrwałym, regularnym stosowaniu manicuru hybrydowego, warto dać paznokciom odpocząć. W tym celu należy dokładnie, jednak delikatnie, by nie uszkodzić płytki, usunąć cały lakier z paznokci. Najlepszym wyborem będzie obcięcie paznokci na krótko, by mogły spokojnie odrosnąć same. Dzięki temu będą mocniejsze. Jeśli paznokcie i skórki są mocno wysuszone, zrezygnuj z nakładania na nie odżywek i lakierów na jakiś czas. Unikaj również zmywaczy z acetonem. Zamiast tego codziennie wmasowuj w płytkę i skórki nawilżającą oliwkę oraz 2-3 razy w tygodniu olejek z drzewa herbacianego, który odżywi paznokcie.
Zabieg znany jest w Japonii już od 400 lat, a jego początki sięgają do japońskich arystokratek, które marzyły o idealnie gładkich, błyszczących paznokciach. Odkryły, że nacieranie płytki odpowiednimi substancjami naturalnymi daje wspaniały efekt. Dzięki temu płytka staje się mocniejsza i gładka. To świetny sposób na piękne paznokcie, które zostały zniszczone manicurem hybrydowym. Nie należy z nim jednak przesadzać, najlepiej stosować raz na 1-2 miesiące. Możesz w tym celu udać się do specjalisty, który najpierw zmatowi płytkę, a następnie wetrze w jej powierzchnie odżywcze pasty, na bazie naturalnych olejków i witamin. Zabieg trwa około 40-60 minut. Po jego wykonaniu nie można na paznokcia nałożyć żadnego lakieru, gdyż jest on tak natłuszczony, że nie będzie niczego trzymał.
Oprócz zabiegów pielęgnacyjnych, możemy wzmocnić nasze paznokcie odpowiednią dietą. Szczególnie ważnymi substancjami, odpowiadającymi za stan naszych włosów, skóry i paznokci są białka, które znajdziemy w jajkach, nabiale czy roślinach strączkowych. Kluczową rolę w odbudowie paznokci stanowią także witaminy z grupy B. Znajdziemy je w w orzechach i pestkach, szpinaku czy fasoli.