Olejek rycynowy - właściwości i zastosowanie

Olejek rycynowy to produkt, który można kupić w każdej aptece. Jest znany ze swoich właściwości przeczyszczających, jednak wykorzystuje się go także często w branży kosmetycznej.

Olejek rycynowy: zastosowanie preparatu

Rącznik pospolity to roślina, z której wytwarza się olej rącznikowy, znany powszechnie jako olej rycynowy. Zastosowanie tego specyfiku jest bardzo rozległe. Przede wszystkim, używa się go w formie naturalnego środka na przeczyszczenie. Jest tak, ponieważ enzymy wątrobowe przekształcają olejek w mydła potasowe i sodowe, a te działają drażniąco na błonę śluzową jelit, jednocześnie przyspieszając znacznie ruchy perystaltyczne. Można go także wykorzystać przy doskwierającym bólu pleców – należy nasączyć nim podgrzaną gazę, a następnie zastosować jako okład na bolesne miejsce. Olejek rycynowy może też przynieść ulgę zmęczonym i ociężałym stopom. Wystarczy tylko od czasu do czasu natrzeć je tym specyfikiem. Olejek rycynowy działa ponadto zmiękczająco na skórę, co w szczególności przyda się tym z nas, które walczą ze zrogowaciałym naskórkiem pięt. W takich wypadkach należy przygotować okład z olejku rycynowego połączonego z kremem nawilżającym o gęstej konsystencji. Aby osiągnąć najlepszy efekt, warto wykonać zabieg wieczorem, a potem zawinąć całość folią, ubrać wełniane skarpetki i położyć się spać.

Zobacz też: Olejek pomarańczowy - zastosowanie i cechy charakterystyczne. Jak zrobić olejek pomarańczowy?

Olejek rycynowy na twarz – oczyszczanie cery naturalnymi olejkami

Olejek rycynowy na twarz można nakładać na różne sposoby, oczekując rozmaitych efektów. W ostatnim czasie bardzo popularna stała się metoda OCM (skrót od Oil Cleansing Method), w ramach której skórę twarzy oczyszcza się naturalnymi olejkami. Olejek rycynowy może być jednym ze składników mieszanki na twarz. Można go łączyć chociażby z:

Poza tym, olejek rycynowy na twarz można też stosować:

  • przy problemach z trądzikiem – olejek należy nakładać punktowo na wypryski, pamiętając jednak o odpowiednim rozcieńczeniu specyfiku lub wmasowując go w twarz na noc, po wykonaniu parówki,
  • przy bliznach potrądzikowych – kwasy zawarte w olejku rycynowym pomagają je rozjaśnić (warto wiedzieć, że najlepiej działa on na blizny świeże, a efekty są wymierne tylko wtedy, gdy stosuje się go regularnie),
  • przy przebarwieniach skóry – olejek rycynowy jest je w stanie rozjaśnić, ujednolicając koloryt skóry.

Olejek rycynowy na włosy. Jak wykonać domową maskę na włosy?

Olejek rycynowy na włosy stosuje się głównie w postaci maski, przede wszystkim ze względu na jego konsystencję. Dobrze będzie stworzyć mieszankę, w której doda się go do nafty kosmetycznej lub oliwki do włosów. Można go używać według własnego uznania – albo na włosy i skórę głowy, albo wyłącznie po to, by odżywić końcówki. Nie warto go jednak stosować, jeśli ma się problemy z wypadaniem włosów, ponieważ może je zbyt mocno obciążyć.

Co daje włosom zastosowanie olejku rycynowego?

  • stają się gęstsze i grubsze,
  • zostają odpowiednio odżywione,
  • nabierają blasku,
  • robią się miększe w dotyku.

Dobrym sposobem jest też mieszanie olejku rycynowego z żółtkiem jajka – wtedy powstały kosmetyk stosuje się jako maseczkę do włosów.

Olejek rycynowy na rzęsy: jak stosować?

Olejek rycynowy na rzęsy będzie wybawieniem dla wszystkich tych, którzy narzekają na zbyt jasną oprawę oczu. Szczególnie przyda się on więc blondynkom, jasnym szatynkom i osobom o rudych włosach. Jasne rzęsy bywają prawdziwą zmorą, ponieważ niepodkreślone makijażem, łatwo giną na twarzy. Olejek rycynowy sprawi, że nie tylko staną się mocniejsze, ale i zagęszczą się i przyspieszą swój wzrost. Czasem może on z powodzeniem zastąpić któryś z drogich kosmetyków kupowanych w drogeriach. Aplikację preparatu powinno się wykonać z wykorzystaniem czystej szczoteczki po tuszu do rzęs. Nie wolno nakładać zbyt dużej ilości preparatu, ponieważ może on łatwo podrażnić oczy, powodując ich łzawienie i przekrwienie.

Zobacz wideo Trzy przydatne zastosowania olejku rycynowego

Olejek rycynowy na brwi. Zdrowe, gęste brwi

Olejek rycynowy na brwi to świetny sposób na uczynienie ich grubszymi i bardziej zauważalnymi. Aplikacja tego specyfiku pozwala zagęścić brwi, zwłaszcza u osób, które skarżą się na wypadające włoski, a także sprawić, by te kolejne, dopiero się pojawiające, były ciemniejsze. Brwi staną się też mocniejsze i będą szybciej rosły. Olejek wystarczy rozprowadzić po brwiach palcem, pamiętając, by nie nakładać go zbyt wiele.

Olejek rycynowy na paznokcie – wzmocni i wygładzi płytkę paznokcia

Olejek rycynowy na paznokcie również daje wymierne efekty. Mowa tutaj o:

  • wzmocnieniu paznokci,
  • wygładzeniu ich płytki,
  • uelastycznieniu skóry wokół paznokcia i zmiękczeniu skórek.

Również w przypadku paznokci używa się niewielkiej ilości olejku, który należy ostrożnie wetrzeć w paznokcie i skórę wokół nich. Najlepiej robić to wieczorem, by specyfik mógł pozostać tam przynajmniej przez pół godziny.

Olejek rycynowy: cena

Praktycznie w każdej aptece można kupić olejek rycynowy. Cena za ten specyfik nie jest wygórowana: zwykle zamyka się w przedziale od 8 do 12 złotych. Warto więc rozważyć jego zakup, jeśli chcemy wzmocnić włosy, paznokcie, rzęsy lub brwi.

Zobacz też: Olejek cynamonowy - zastosowanie i właściwości. Jak zrobić olejek cynamonowy?