Olej z czarnuszki: zastosowanie produktu
Jednym z powszechnie wykorzystywanych olejów naturalnych jest olej z czarnuszki. Zastosowanie tego preparatu jest bardzo rozległe i obejmuje kilka dziedzin. Z jego pomocą można więc pozbyć się różnych problemów, o ile tylko wie się, jak go stosować.
Czarnuszka to popularna roślina, znana także pod nazwami ''kmin czarny'', ''kminek egipski'' czy ''kolendra siewna''. W swoim składzie olej z czarnuszki zawiera całą gamę prozdrowotnych substancji. Jego podstawę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwas linolowy (Omega-6), kwas oleinowy (Omega-9) oraz kwas alfa-linolenowy (Omega-3). Oprócz tego, w olejku z czarnuszki znajdują się między innymi:
Jakie konkretnie zastosowanie może mieć olej z czarnuszki?
- w kosmetyce: olej z czarnuszki przejawia potwierdzone działanie pielęgnacyjne. Używa się go, by poprawić wygląd skóry, a także chronić ją przed promieniami UV oraz złagodzić ewentualne ślady po poparzeniach słonecznych. Specyfik ten może też wpływać pozytywnie na gojenie się ran, nawilżać oraz spowalniać proces starzenia się skóry. Występuje w mydłach, szamponach, nierzadko także w żelach pod prysznic. Wykorzystuje się go również do aromaterapii (jego zapach wycisza, uspokaja, pomagając wygrać ze stresem oraz ułatwia zasypianie);
- w kuchni: olej z czarnuszki można wykorzystać podczas przygotowywanie wielu potraw, w tym zup, sosów, sałatek czy dań makaronowych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ ma on dosyć intensywny, korzenny, a zarazem delikatnie gorzki smak. Nie wolno go poddawać obróbce termicznej, gdyż na jej skutek traci swoje właściwości.
Zobacz wideo
Jak zrobić samemu lawendowe mydełka?
Olej z czarnuszki: na co pomaga?
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, w jak wielu sytuacjach może nam się przydać olej z czarnuszki. Na co pomaga ten produkt?
- łagodzi objawy alergii (katar sienny, astmę oskrzelową), podobnie jak stale nawracające stany zapalne górnych dróg oddechowych,
- pozwala się pozbyć dolegliwości trawiennych – refluksu, zgagi, a także zatrucia pokarmowego. Może być także środkiem wspomagająco-łagodzącym stosowanym przy stwierdzeniu wrzodów żołądka – chroni przed bakterią Helicobacter pylori, która często prowadzi właśnie do choroby wrzodowej,
- usprawnia funkcjonowanie wątroby,
- obniża poziom złego cholesterolu, a także cukru we krwi – głównie za sprawą dużej zawartości kwasów Omega, może nie dopuścić do rozwoju cukrzycy typu II,
- obniża ciśnienie krwi – można go stosować profilaktycznie w razie ryzyka wystąpienia stanu zapalnego układu krwionośnego. Tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej, zawału czy miażdżycy,
- dba o skórę – odświeża ją i nawilża, wspomaga walkę z łupieżem, trądzikiem i liszajem,
- przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych.
Zobacz też: Olejek z drzewa herbacianego - właściwości i zastosowanie
Olej z czarnuszki na włosy – jak stosować?
Olej z czarnuszki na włosy to z kolei świetny sposób, by zachować je w jak najlepszej kondycji. Dzięki jego stosowaniu, można uzyskać takie efekty, jak:
- zdrowsze, bardziej lśniące i silniejsze włosy,
- mniej łamliwe końcówki i odpowiednio nawilżone włosy,
- ograniczenie wypadania włosów,
- likwidacja łupieżu,
- ograniczenie przetłuszczania się włosów,
- dotlenienie skóry głowy,
- włosy bardziej podatne na zabiegi kosmetyczne, takie jak układanie czy czesanie.
Jak powinno się stosować olej z czarnuszki na włosy? Można to zrobić na kilka sposobów:
- olejowanie włosów – to dzięki niemu staną się one lśniące i mocniejsze. Podrażniona skóra głowy natomiast odczuje ulgę, a olej poradzi sobie z łupieżem. Sposób ten polega na wcieraniu oleju we włosy i skórę głowy na mokro lub na sucho. Olej z czarnuszki trzeba nakładać od nasady, aż po same końce włosów. Po tym zabiegu trzeba koniecznie owinąć włosy folią i pozostawić tak na pół godziny/godzinę. Po tym czasie należy je obficie spłukać, by pozbyć się pozostałości specyfiku,
- picie oleju z czarnuszki – na włosy można też zadziałać ''od środka'', pijąc raz dziennie łyżkę oleju z czarnuszki. W ten sposób dostarcza się organizmowi witaminy E i A,
- spożywanie nasion czarnuszki – nasiona, w których zawarty jest drogocenny olej, można dodawać do różnych potraw – sałatek, hummusu, czy nawet do kanapek.
Zobacz też: Olejek rycynowy - właściwości i zastosowanie