Opuncja figowa: co to za roślina i jakie właściwości ma olejek z opuncji?

Opuncja figowa zawiera mnóstwo składników odżywczych, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Stosowana jest też w kosmetyce, jako specyfik o działaniu odmładzającym. Jakie jeszcze właściwości posiada ta roślina?

Opuncja: co to za roślina?

Opuncja jest to roślina pochodząca z obszarów Meksyku. Uprawiana jest też w wielu innych krajach, które posiadają ciepły klimat, np. na południu Europy. Jest to możliwe dzięki temu, że opuncja stosunkowo szybko przystosowuje się do zróżnicowanych warunków glebowych. Opuncja jest gatunkiem kaktusa, który nadaje się do spożycia. Na naszym talerzu znaleźć mogą się zarówno jej owoce, jak i kwiaty i liście. Słyną one ze swoich prozdrowotnych właściwości oraz z dobrego wpływu na kształtowanie smukłej sylwetki. 

Opuncja w naturze może osiągnąć wysokość nawet 5 metrów. Pokrywa ją woskowa warstwa wyposażona w kolce. Owoce opuncji mają lekko owalny kształt, natomiast ich barwa przechodzi z żółtej przez pomarańczową aż do czerwonej. Cały owoc pokryty jest też drobnymi wypustkami, w środku zaś jest soczysty i pełen drobnych nasion. 

Zobacz też: Olejek rycynowy - właściwości i zastosowanie

Opuncja figowa: właściwości prozdrowotne

Opuncja figowa zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest bogata w witaminy A, E, C, oraz witaminy z grupy B. Jest też dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Owoce opuncji figowej dostarczają znaczną dawkę błonnika, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Opuncja stanowi także cenne źródło flawonoidów. 

Opuncja figowa ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm ludzki. Dzięki bogactwie witamin i składników mineralnych oraz innych substancji opuncja:

  • ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe
  • ma działanie antyoksydacyjne
  • stosowana jest jako lek na astmę i marskość wątroby
  • w postaci okładów pomaga łagodzić dolegliwości reumatyczne, ale także wszelkiego typu podrażnienia skórne, rany czy oparzenia
  • ma właściwości wspomagające walkę z cukrzycą i nadwagą.

Niestety świeża opuncja nie jest zbyt łatwo dostępna w Polsce. Można ją za to znaleźć jako składnik herbat, suplementów diety, a także kosmetyków o działaniu odmładzającym.  

Opuncję można także samemu wyhodować w doniczkach. Rozmnaża się ją poprzez ukorzenianie pojedynczych pędów lub za pomocą nasion z wysuszonych owoców opuncji. Podłoże do jej uprawy powinno być piaszczyste i lekkie. Roślinę należy podlewać niewielką ilością wody po całkowitym wyschnięciu podłoża. Można dodatkowo stosować nawóz do kaktusów.

Zobacz też: Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Opuncja figowa: jakie zastosowanie ma olejek z opuncji?

Opuncja ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Znana jest bowiem ze swoich właściwości odmładzających. Na rynku znaleźć możemy np. mydło, krem czy olejek z opuncji figowej, który pozyskiwany jest z nasion owoców tej rośliny. 

Olej z opuncji figowej często znajduje się w składzie kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeciwstarzeniowych. Potocznie nazywany jest botoksem w butelce, ze względu na spektakularne efekty, które daje regularne stosowanie go na skórze. Posiada on silne działanie przeciwzmarszczkowe, liftingujące i odmładzające. Wskazuje się, że jego działanie jest ok. pięciokrotnie silniejsze od bardziej popularnego i zdecydowanie tańszego oleju arganowego. 

Regularne stosowanie oleju z opuncji figowej poprawia jędrność skóry i sprawia, że jest ona bardziej elastyczna. Kosmetyk działa też przeciwzapalne i przeciwalergiczne, co jest szczególnie ważne dla pań posiadających cerę z problemami. Pobudza proces regeneracji skóry, czym przyspiesza gojenie ran. Działa nawilżająco oraz antyoksydacyjnie. Wszystko to razem sprawia, że skóra wygląda na lepiej odżywioną, nawilżoną i ściągniętą - otrzymujemy zatem w domowych warunkach efekt, który zazwyczaj wymagałby interwencji z zakresu medycyny estetycznej.

Kupując olejek z opuncji warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Jedynie 100 proc. naturalny olej, wyprodukowany z pestek będzie miał najwyższą skuteczność. Wszelkie domieszki, które stosowane są często przez producentów w tego typu produktach, mogą jedynie obniżyć wartość kosmetyku. 

Zobacz wideo Jak zrobić samemu lawendowe mydełka?
Więcej o: