Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Tania alternatywa dla kremu na zmarszczki i nie tylko

Olej z pestek arbuza to naturalny kosmetyk, który warto włączyć do codziennej pielęgnacji. Szukasz antidotum na zmarszczki oraz skutecznej odżywki do włosów? Sprawdź jakie właściwości ma olej z pestek tego letniego owocu.

Dla mieszkańców Afryki olej z pestek arbuza jest cennym źródłem protein. Dodatkowo procedura powstawania oleju jest bardzo prosta - polega na rozłupaniu nasion, które następnie suszy się na słońcu. Z wysuszonych pestek wyciska się olej, który można stosować w kuchni, ale też w pielęgnacji skóry. Olej z pestek arbuza może być używany przez kobiety, które są posiadaczkami cery dojrzałej, suchej, tłustej czy ze skłonnością do trądziku

Olej z pestek arbuza - właściwości. Dlaczego jest tak wyjątkowy? 

Całe bogactwo tkwi właśnie w pestkach, które są cennym źródłem przeciwutleniaczy. One sprawiają natomiast, że skóra wolniej się starzeje i na dłużej zachowuje młody wygląd. 

Olej z pestek arbuza wnika głęboko w skórę, a ze względu na szybki proces wchłaniania, jest częstym składnikiem kremów anti-age. Zamiast przepłacać za tego typu kosmetyki, można kilka kropel oleju dodać do zwykłego kremu lub serum - uzyskamy ten sam efekt za o wiele mniejsze pieniądze. 

Olej z pestek arbuza - zastosowanie. Pielęgnacja twarzy

Olej z pestek arbuza polecany jest m.in. przy leczeniu różnych problemów z cerą. Można go stosować przy skórze suchej lub dojrzałej. Cienka, wrażliwa i podatna na podrażnienia skóra musi być odpowiednio nawodniona. Olej z tego owocu nawilża nawet głębokie warstwy skóry i wzmacnia barierę ochronną naskórka. 

Trądzik powstaje na skutek gromadzenia się tłuszczu, łoju oraz brudu. Taka mieszanka to krótka droga do zaskórników. Olej z pestek arbuza doskonale nawilża tłustą i mieszaną cerę bez zatykania porów. Wystarczy kilka kropel rozsmarować na twarzy na noc i rano będziesz cieszyć się promienną i sprężystą skórą. 

Zastosowanie oleju z pestek arbuza na włosy

Antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe idealnie sprawdzą się w pielęgnacji włosów. Odżywki polecane w reklamach często zawierają w sobie mnóstwo sztucznych składników, tymczasem olej z pestek arbuza to dobro pochodzące prosto z natury.

Kwasy tłuszczowe doskonale nawilżają skórę głowy i są niezastąpionym antidotum na rozdwojone końcówki. Białko wnika w głąb struktury włosa, odżywia go i sprawia, że jest on mocny i błyszczący. Co więcej dobrze się wchłania i może złagodzić świąd oraz łupież. Raz w tygodniu warto wmasować olej w suche włosy i pozostawić na kilka godzin. Następnie po prostu myjemy włosy szamponem i gotowe. 

Olej z pestek arbuza i demakijaż 

Kilka kropel oleju z pestek arbuza dodanych do wody pomoże dokładnie oczyścić skórę twarzy i jednocześnie ją nawilżyć. Po takim demakijażu warto dodatkowo spryskać twarz naturalnym tonikiem. To sposób polecany zwłaszcza przez Japonki, które oczyszczanie cery traktują jak rytuał i codziennie przechodzą przez kilka jej etapów. Sposób dla zabieganych to nałożenie kilku kropli oleju na wacik, którym następnie przemywamy okolice oczu, szyi i całej twarzy. Następnie pozostałości oleju zmywamy chłodną wodą. 

Zobacz wideo Olejowe oczyszczanie twarzy - sposób Azjatek na piękną cerę

Olej z pestek arbuza - zastosowanie. Masaż dla malucha 

Ten naturalny kosmetyk pokochają też mamy. Olej z pestek arbuza ma swoje zastosowanie w pielęgnacji małych dzieci, a kilka jego kropel wystarczy do relaksującego masażu malucha. To wyjątkowy czas, który pomoże wzmocnić więź z dzieckiem oraz jest doskonałym rytuałem przed zasypianiem.