Olej tamanu - właściwości i zastosowanie. Co warto o nim wiedzieć?

Olej tamanu to jeden z popularnych obecnie wyciągów naturalnych, którego cenne właściwości wykorzystuje się w celach zdrowotnych i kosmetycznych. Jak go stosować i dlaczego ma tak pozytywny wpływ na skórę?

Olejek z orzechów tamanu – co to takiego? Jak go stosować?

Aby uzyskać olejek z orzechów tamanu, należy tłoczyć na zimno wysuszone pestki owocu tamanu. Żeby stworzyć 5 litrów drogocennego oleju, potrzeba aż 100 kilogramów owoców. Drzewo, na którym rośnie, uznawano niegdyś za święte, można je spotkać w Azji, Oceanii oraz Afryce (dokładnie w tropikalnych lasach). Co ważne, oleju tamanu nie poddaje się rafinacji. Olej ten przyjmuje postać gęstej cieczy o zielonkawej barwie i charakterystycznym, choć specyficznym zapachu.

W składzie oleju z orzechów tamanu znajduje się kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Ma w sobie ponadto kallofilloidynę, kwas kalofillowy oraz kumarynę, laktony i sterole. Można go stosować jako produkt nierozcieńczony, na przykład w sposób punktowy, pokrywając wybrane zmiany skórne. Dobrym posunięciem okaże się jednak przeprowadzenie najpierw testu na niewielkim fragmencie skóry, by uniknąć ewentualnego odczynu alergicznego. Olej będzie także świetnym dodatkiem do kremów i maseczek. Innym sposobem na zastosowanie go, będzie rozgrzanie, a następnie wklepanie ostrożnie w delikatnie zwilżoną skórę. W przypadku skóry zdrowej najlepiej jest pokryć olejkiem większą partię ciała. W użytku codziennym sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy zmiesza się go z innym olejem naturalnego pochodzenia.

Jako że, dobrze oddziałuje na skórę, poleca się go w szczególności posiadaczom tłustej cery, która ma wyraźne skłonności do trądziku. Specyfik może też służyć do nawilżenia skóry. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym, jest chętnie wykorzystywany przez wiele osób – zarówno tych ze zdrową cerą, jak i cerą z problemami, ponieważ nie wywołuje on podrażnień ani zaognienia stanów zapalnych. Olejek tamanu pomoże także osobom borykającym się z rozstępami i cellulitem.

Zobacz też: Olej konopny - rodzaje. Czym się różnią i jakie mają właściwości?

Olej z tamanu: właściwości preparatu

Dlaczego warto wykorzystywać olej z tamanu? Jakie ma właściwości i czego można się po nim spodziewać w przypadku regularnego stosowania?

Najczęściej wymienianymi zaletami olejku z orzechów tamanu są:

  • dobra tolerancja skórna (olejek z tamanu szybko się wchłania, jednocześnie dosyć rzadko powoduje reakcje alergiczne),
  • zapewnienie cerze właściwego nawilżenia, a skórze nawodnienia i natłuszczenia (olejek tamanu chroni skórę przed niespodziewaną utratą wody),
  • pomoc w szybszym wchłanianiu substancji odpowiadających za walkę ze skórnymi niedoskonałościami,
  • redukcja zmarszczek i widoczne wygładzenie skóry,
  • przyspieszenie regeneracji naskórka (olej z tamanu jest naturalnym przeciwutleniaczem),
  • wygładzenie skóry i wyrównanie jej kolorytu,
  • silne działanie przeciwzapalne,
  • złożone działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • wspomaganie regeneracji skóry, która ucierpiała na skutek skaleczeń czy innego rodzaju uszkodzeń,
  • łagodzenie podrażnień skórnych,
  • pielęgnacja skóry głowy (zwłaszcza w przypadku wystąpienia łupieżu),
  • wspomaganie leczenia owrzodzeń i oparzeń.

Olejek tamanu często stosuje się podczas golenia, aby załagodzić podrażnienia, jakie powstały na skórze w wyniku pracy maszynki. Lubi go też cera dojrzała i zniszczona. Jeśli nałoży się olejek na szyję, pomoże to w zagłuszaniu bólu gardła. W przypadku cery suchej, olejek z orzechów tamanu może bez problemu odblokować pory, a także wyrównać pracę, jaką wykonują gruczoły łojowe (powstaje wtedy zdecydowanie mniej zaskórników). Regularne stosowanie olejku z tamanu może się też przydać, gdy borykamy się z żylakami, ponieważ specyfik poprawia także funkcjonowanie układu krążenia. Dobrym pomysłem może być ponadto zastosowanie olejku tamanu do złagodzenia podrażnień po zabiegu na twarz czy opalaniu (sprawdzi się także w przypadku ukąszeń owadów).

Zobacz wideo A jakie właściwości ma olejek rycynowy?