Mydło potasowe - najbardziej uniwersalne z kosmetyków. Leczy rany i sprawdzi się nawet dla alergików

Mydło potasowe to nic innego jak mydło typu szarego. O właściwościach mydła potasowego wiedziano już od wieków. Sprawdź jakie są jego zalety, jaki posiada skład oraz jak wykonać je samodzielnie w domu.
Zobacz wideo Jak sprytnie wykorzystać szare mydło?

Mydło potasowe to inaczej tradycyjne mydło szare, które znane jest już od bardzo dawna. Po raz pierwszy pojawiło się ono w Marsylii. Chociaż posiada ono niezliczone właściwości i szeroką gamę zastosowania, w ostatnich latach zostało ono zapomniane i zastąpione sztucznymi mydłami, które wyglądają efektywniej.

Mydło potasowe - co to jest i do czego służy?

Za co cenione jest mydło potasowe? Mydła potasowego możemy używać zarówno do skóry czy włosów, jak i prania. Korzysta się z niego nawet w budownictwie czy ogrodnictwie, o czym szerzej napiszemy za chwilę. Produkt ten jest w pełni biodegradowalny, nie zawiera sztucznych konserwantów, substancji zapachowych ani barwników. Ponadto mydło potasowe nie uczula i nie podrażnia, co istotne jest zwłaszcza w przypadku kosmetyków wykorzystywanych w pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej. 

Szare mydło - skład. Z czego jest wytworzone?

Szare mydło ma bardzo prosty skład i w pełni skomponowane jest z naturalnych składników. Szare mydło nie ma w sobie żadnych sztucznych składników czy substancji zapachowych. Wytwarza się je na bazie soli potasowych - a nie, jak w przypadku sztucznych mydeł, soli sodowych. Dodatkowo znajdują się w nim między innymi:

  • kwasy karboksylowe,
  • kwas cytrynowy,
  • chlorek sodu,
  • gliceryna.

Szare mydło - właściwości i zastosowanie

Szare mydło posiada bardzo wszechstronne właściwości. Jest ich bardzo wiele, dlatego też postaramy się napisać tylko najważniejsze z nich. Oto i one:

  • posiada działanie antybakteryjne, antyseptyczne, ściągające;
  • jest świetnym odkażaczem;
  • koi podrażnioną skórę;
  • przyspiesza gojenie się ran wszelkiego typu;
  • łagodzi oparzenia oraz poparzenia;
  • pomaga przy odleżynach;
  • likwiduje zaczerwienienia;
  • zmniejsza obrzęki i opuchlizny;
  • stosuje się go na trądzik;
  • szare mydło zaleca się w przypadku wypadających czy przetłuszczających się włosów.

Mydło potasowe stosuje się zarówno do twarzy, jak i całego ciała. Poleca się je do higieny intymnej  -zwłaszcza po porodzie czy też przy nawracających infekcjach. Nierzadko stosuje się go nawet do depilacji. Bardzo często wykorzystuje się go do prania ubranek dziecięcych. Mało osób o tym wie, ale mydło potasowe jest naturalnym wybielaczem.

fot. shutterstockBlizny po trądziku mogą być powodem kompleksów. Istnieją jednak sposoby, by skutecznie z nimi walczyć

Co ciekawe, kosmetyk ten jest stosowany w branży budowlanej, po to aby czyścić ściany przed malowaniem. Z jego walorów korzystają także studenci kierunków plastycznych i stomatologicznych, traktując je jako tworzywo rzeźbiarskie. Szare mydło jest doceniane także w ogrodnictwie. Rolnicy używają go jako środka przeciwko mszycom lub wełniakom.

Mydło potasowe w kostce - ile kosztuje i gdzie możemy je znaleźć?

Mydło potasowe w kostce jest bardzo tanim kosmetykiem i do tego łatwo dostępnym. To niewątpliwie ogromny atut. Kostka tego mydła kosztuje średnio około 1,50 zł. Możemy kupić je w każdej aptece, drogerii oraz w większości supermarketów.

Mydła naturalne i ich właściwości.Mydło naturalne - dla jakiej skóry? [właściwości, skład i zastosowanie]

Mydło potasowe: przepis - jak samodzielnie zrobić je w domu?

Przepis nie jest skomplikowany i jeśli mamy doświadczenie w przygotowywaniu kosmetyków, to możemy wykonać je samodzielnie w zaciszu swojego domu. Do przygotowania mydła potrzebne będą nam:

  • waga,
  • termometr,
  • garnek,
  • blender,
  • szklana bagietka,
  • 3 słoiki,
  • łyżka,
  • rękawiczki ochronne,
  • fartuch,
  • okulary ochronne,
  • folia spożywcza do przykrycia formy,
  • ręcznik do owinięcia formy.

Uwaga: Do produkcji mydła nie należy stosować pojemników z cynku, cyny czy aluminium. Najlepiej, by były ze szkła lub stali nierdzewnej.

Receptura mydła potasowego:

  • 1000 g oliwy z oliwek,
  • 177,35 g wodorotlenku potasu,
  • 335 g wody destylowanej.

Wykonanie krok po kroku:

  • Do słoika wlewamy odmierzone składniki tłuszczowe, czyli w naszym przypadku oliwę z oliwek. Słoik umieszczamy w łaźni wodnej i ogrzewamy do temp. ok. 65 stopni Celsjusza.
  • Teraz zabieramy się za przygotowanie roztworu wodorotlenku potasu. Pamiętajmy, że wodorotlenek potasu jest silnie żrącą substancją. W związku z tym dla bezpieczeństwa powinniśmy ubrać fartuch ochronny i okulary. Do jednego naczynia odważamy wodę destylowaną, do drugiego naczynia wodorotlenek potasu. Naczynie z wodą umieszczamy w zlewie (tak będzie bezpieczniej na wypadek wylania). Ostrożnie wsypujemy wodorotlenek potasu do wody - nigdy odwrotnie! Mieszamy szklaną bagietką do momentu całkowitego rozpuszczenia się wodorotlenku potasu. Temperatura roztworu wzrasta wtedy do ok. 80 stopni.
  • Sprawdzamy temperaturę fazy olejowej i roztworu wodorotlenku potasu. Kiedy będzie zbliżona (wyniesie ok. 60- 65 stopni), fazę olejową przelewamy do garnka, w którym będziemy mieszać całą masę. Ostrożnie dodajemy przygotowany roztwór wodorotlenku potasu do naczynia z fazą olejową, delikatnie mieszając łyżką. Po chwili przechodzimy do mieszania blenderem. Znacznie przyspieszy to uzyskanie właściwej konsystencji - ciepłego budyniu.
  • W kolejnym etapie dodajemy - wedle upodobań substancje zapachowe i inne dodatki np. suszone kwiaty czy nasiona. Gotową masę przelewamy do wcześniej przygotowanych opakowań.
  • Opakowania zabezpieczamy folią aluminiową, zawijamy w ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Po tym czasie każde z pudełek zakręcamy i odstawiamy w miejsce w którym będą stały. Po sześciu tygodniach powinno być gotowe do użycia.
  • Świeżo przygotowane mydło ma wysokie pH, jest „ostre”i „żrące”. Dlatego musi ono odstać. W tym czasie pH spada do bezpiecznego dla naszej skóry. Jak sprawdzić czy mydło jest już gotowe? zmierzyć pH przy użyciu papierka lakmusowego lub pH-metru, mniej elegancki sposób (polecają go mydlarze na całym świecie) to tzw. „test języka” . Koniuszkiem języka dotykamy mydła.

Mydło potasowe ma bardzo szeroką gamę zastosowania i właściwości, które wpływają pozytywnie na stan naszego zdrowia oraz wyglądu. Ponadto jest to kosmetyk niezwykle przystępny cenowo. Warto zatem powrócić do naturalnych rozwiązań kosmetycznych, które nie tylko są sprawdzone, ale i są tworzone w zgodzie z naturą.

Więcej o: