Olejek lawendowy używany jest od starożytności - jakie ma zastosowanie?

Olejek lawendowy ze względu na swoje niezwykłe właściwości znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle perfumeryjnym, jak i kosmetycznym. Co więcej, posiada właściwości lecznicze. Na co pomaga i czy olej lawendowy można bezpiecznie stosować w kuchni? Sprawdź, czy znasz jego wszystkie zastosowania.

Olejek lawendowy jest produktem w pełni naturalnym, który powstaje na bazie świeżych kwiatów z lawendy wąskolistnej. Roślina ta charakteryzuje się kilkoma łodygami o zielonym kolorze z zazwyczaj fioletowym kwiatostanem. Występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale pola lawendy można spotkać też w Polsce.

Lawenda znajduje swoje zastosowanie głównie w aromaterapiiLawenda - właściwości i zastosowanie rośliny

Olejek lawendowy - na co pomaga? Skład i metoda pozyskiwania 

Olejek lawendowy charakteryzuje się słomkową barwą oraz specyficznym zapachem, wynikającym z połączenia ziół i kwiatów. Do jego produkcji wykorzystuje się głównie lawendę lekarską (wąskolistną). 

Olejek z lawendy - skład:

  • linalol,
  • octan linalolu,
  • octan linalolu,
  • ß-kariofilen,
  • terpinen-4-olu,
  • cyneol,
  • ocymen,
  • kamfora,
  • substancje czynne: garbniki, fitosterole, flawonoidy kumaryny, kwasy fenolowe.

Ten naturalny produkt można z powodzeniem wykorzystywać w przypadku wielu dolegliwości. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie na co pomaga olejek lawendowy i dlaczego warto go stosować. 

Olejek lawendowy - działanie 

  • Ma pozytywny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy: minimalizuje spontaniczną aktywność ruchową, zmniejsza stany napięcia nerwowego, pozwala pozbyć się uczucia niepokoju oraz problemów ze snem. 
  • Stanowi formę antidotum po ukąszeniach. Przyśpiesza proces gojenia rany w miejscu odczynu i zmniejsza ból. 
  • Co więcej obniża ciśnienie krwi i pomaga zmniejszyć obrzęki.
  • Łagodzi też bóle: menstruacyjne, reumatyczne i bóle głowy. 
  • Olejek z lawendy można stosować na każdy rodzaj skóry - bez obaw o reakcję alergiczną. Zmniejsza produkcję sebum, co przyda się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Opóźnia również procesy starzenia się skóry.
  • Olejek lawendowy wspiera walkę z cellulitem
Zobacz wideo Zadbaj o swoje rośliny, by żyły dłużej i pozostawały świeże

Olejek lawendowy - zastosowanie: 

Wiemy już, jak działa olejek lawendowy. Poniżej dowiesz się jak stosować ten naturalny produkt:

  • Olejek lawendowy do kąpieli: 

Do wanny z wodą wystarczy dodać 10 kropli olejku z lawendy. To forma domowego SPA, które ukoi umysł i ciało po tygodniu pracy. Dodatkowo można zapalić świece zapachowe i włączyć ulubioną muzykę. 

  • Olejek lawendowy do masażu: 

Do tradycyjnego olejku do masażu wystarczy dodać dwie krople olejku lawendowego. Taki zabieg to nie tylko relaks, ale też poprawa kondycji skóry. W trakcie masażu warto skupić się szczególnie na udach, ponieważ olejek lawendowy to skuteczna broń w walce z cellulitem. 

  • Olejek lawendowy w formie aromaterapii: 

Na jeden litr wody wlewamy pięć kropli olejku. Można stosować go w dedykowanych kominkach lub skropić pościel, co przełoży się na lepszy sen. 

  • Olej lawendowy do potraw 

Właściwości oleju lawendowego można wykorzystać też w kuchni. To aromatyczny dodatek do wielu potraw, który: 

  • ma pozytywny wpływ na układ trawienny,
  • wspiera proces wydzielania soków żołądkowych i żółci,
  • eliminuje też kolki i wzdęcia.

Drzewko cytrynowe w domu potrafi sprawiać kłopoty, ale też zachwycaćDrzewko cytrynowe w domu - podlewanie, pielęgnacja