Olejek lawendowy - właściwości. Niezbędny na włosy i twarz

Olejek lawendowy swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wszechstronnym właściwościom. Choć bardzo często wykorzystuje się go w aromaterapii, odpowiednio stosowany, doskonale oddziałuje też na cerę i włosy.

Olejek lawendowy: właściwości specyfiku

Wśród najczęściej stosowanych olejków eterycznych wymienia się między innymi olejek lawendowy. Właściwości tego naturalnego specyfiku pomagają w przypadku różnych dolegliwości, a delikatne działanie sprawia, że może po niego sięgnąć praktycznie każdy.

Warto wiedzieć, że olejek lawendowy przede wszystkim:

  • działa antyseptycznie i przeciwzapalnie,
  • koi powstałe podrażnienia skóry,
  • zdradza właściwości bakteriobójcze,
  • pomaga się odprężyć,
  • przeciwdziała grzybicy,
  • wspomaga regenerację skóry uszkodzonej w wyniku poparzeń, skaleczeń czy otarć,
  • usuwa opuchliznę oraz obrzęk,
  • zwalcza zapach potu,
  • działa ściągająco i tonizująco.

Specyfik ten jest pozyskiwany z lawendy lekarskiej, rośliny znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości. Szczególnie cenne okazują się jej kwiaty, ponieważ to one zawierają 3 proc. olejku, a także szereg wartych uwagi składników, takich jak:

  • fitosterole,
  • kumaryny,
  • garbniki,
  • antocyjany,
  • kwasy organiczne,
  • sole mineralne,
  • flawonoidy.

Prócz olejku eterycznego, z lawendy można też pozyskać hydrolat lawendowy, idealny do twarzy.

Olejek pomarańczowy jest specyfikiem o bardzo szerokim zastosowaniu. Zdjęcie ilustracyjne, svf74/shutterstock.comOlejek pomarańczowy - zastosowanie i cechy charakterystyczne. Jak zrobić olejek pomarańczowy?

Olejek lawendowy: zastosowanie

Jest wiele sytuacji, w których niezbędny okazuje się olejek lawendowy. Zastosowanie tego specyfiku jest więc bardzo różnorodne. Przede wszystkim, wykorzystuje się go w aromaterapii, by ukoił ból lub przyniósł potrzebne odprężenie, a także w kosmetyce. Co istotne, nie ma żadnych przeciwwskazań do wykorzystywania olejku lawendowego w codziennej pielęgnacji, ponieważ okazuje się niezwykle delikatny dla skóry. Nie trzeba go nawet rozcieńczać, aby go zastosować.

Lawenda wpływa pozytywnie na układ nerwowy, a jednocześnie niweluje stres. Dzięki temu tak dobrze sprawdza się jako olejek eteryczny dodawany do kąpieli.

Olejek lawendowy na twarz – jak działa?

Olejek lawendowy na twarz będzie wspaniałym sposobem na walkę z niedoskonałościami. Co więcej, można go bezpiecznie stosować bez względu na rodzaj posiadanej cery. Najlepiej jednak sprawdza się w przypadku cery tłustej, z tendencją do niedoskonałości oraz trądzikowej. Doskonale dezynfekuje, łagodzi stany zapalne, a jednocześnie pomaga w regulacji funkcjonowania gruczołów łojowych. Przyda się także tym, którzy zmagają się z problemem łuszczycy.

Ze względu na to, że olejek wykazuje też zdolności regeneracyjne, warto wypróbować go w walce ze zmarszczkami. Dzięki niemu skóra stanie się bardziej jędrna i elastyczna, a jednocześnie przyjemnie odświeżona. Można ponadto posmarować skórę olejkiem lawendowym wówczas, gdy uległa ona poparzeniom słonecznym.

Nic dziwnego, że olejek ten często bywa składnikiem kremów do twarzy, maseczek oraz peelingów.

Olejek lawendowy na włosy – w czym pomoże?

Olejek lawendowy na włosy? Czemu nie. Dzięki temu specyfikowi stają się one świeższe i mniej obciążone, a także zachowują zdrowy wygląd. Poleca się go osobom, którym włosy mocno się przetłuszczają lub tym, którzy skarżą się na łupież. Olejek lawendowy reguluje wydzielanie łoju, co nie pozwala włosom na częste przetłuszczanie. Można też używać go jako wcierki, co pozwoli na wsparcie słabych i łamliwych włosów poprzez pobudzenie ich cebulek. Włosy staną się także gęstsze oraz zdrowsze.

Olejek lawendowy stosuje się jako samodzielny preparat (wcierkę) lub dodaje do innych kosmetyków służących do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Można go więc dolać do szamponu lub odżywki, a także wykorzystać w domowych peelingach czy maskach na włosy.

Maska humektantowa przeznaczona jest do włosów wysokoporowatych. Zdjęcie ilustracyjneMaska humektantowa - co to jest? Poznaj jej właściwości i skład

Olejek eteryczny lawendowy – niezastąpiony składnik wielu terapii

Olejek eteryczny lawendowy bardzo często wykorzystuje się w celach leczniczych. Można sięgnąć po niego przy aromaterapii, by uspokoić skołatane nerwy i odsunąć od siebie stres. Zniweluje on wówczas także napięcie, nagromadzone w ciele, pozwalając się w pełni zrelaksować. Olejek lawendowy umożliwia również spokojny sen, dlatego nie zaszkodzi skroplić nim pościeli. Osoby, które skarżą się na bóle zatok spowodowane ich przewlekłym stanem zapalnym, powinny wmasować go sobie w okolicach skroni. Równie dobrze sprawdzi się jako środek łagodzący dolegliwości migrenowe. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych warto z kolei przeprowadzić inhalacje z użyciem tego olejku. Jeśli natomiast ktoś szczególnie lubi specyficzną woń lawendy, może się zdecydować na rozpylenie go w pomieszczeniu poprzez różnego rodzaju dyfuzory zapachowe.

Zobacz wideo Jak zrobić samemu lawendowe mydełka?