Olej z dzikiej róży to prawdziwy eliksir młodości. Sprawdź jego właściwości i zastosowanie

Tłoczony na zimno olej z nasion dzikiej róży znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, gdzie jest ceniony między innymi ze względu na swoje właściwości przeciwstarzeniowe i przyspieszające gojenie się ran. Jakie jeszcze właściwości posiada?

Olej z dzikiej róży: właściwości. Poznaj niesamowitą moc natury

Olej z dzikiej róży w przeciwieństwie do jej owoców czy płatków nie nadaje się do spożycia, gdyż działa drażniąco na układ pokarmowy. Jednak doskonale sprawdza się w pielęgnacji naszej skóry i co istotne, jest w 100% naturalny. Skład oleju z nasion dzikiej róży:

  • Kwas askorbinowy - 1798 μ g / g
  • Karotenoidy - 2,92 μ g / g
  • Związki fenolowe - 2554 μ g / g
  • Kwas linolowy - 54,05%
  • Kwas linolenowy - 19,37 %
  • Fitosterole - najwięcej β -sitosterol

Właściwości oleju z dzikiej róży:

  •  zapobiega powstawaniu zmarszczek i wygładza już istniejące
  •  spowalnia proces starzenia się skóry
  •  zabezpiecza skórę przed utratą wody
  •  wspomaga produkcję kolagenu
  •  działa łagodząco na skórę
  •  wykazuje działanie przeciwzapalne
  •  zapobiega nadmiernej produkcji sebum
  •  poprawia koloryt cery
  •  likwiduje przebarwienia
  •  przyśpiesza gojenie się ran
  •  wzmacnia pękające naczynka krwionośne
  •  zmniejsza rozstępy
  •  ujędrnia skórę
  •  nawilża skórę
  •  znacząco zmniejsza, a nawet likwiduje blizny potrądzikowe
  •  rozjaśnia cerę
  •  Poprawia kondycję włosów

Olejki eteryczne - jakie mają właściwości i zastosowanie? Zdjęcie ilustracyjneOlejki eteryczne: właściwości i zastosowanie

Olej z dzikiej róży: zastosowanie specyfiku

Olej z dzikiej róży dzięki swojemu składowi znalazł zastosowanie w kosmetyce. Olejek możemy stosować samodzielnie, aplikując kilka kropli na wybrane rejony ciała, włosy czy cerę, lub też dodawać do kremu, balsamu, odżywki.

Olej z dzikiej róży zastosowanie:

  •  pielęgnacja cery trądzikowej, tłustej, mieszanej, naczynkowej, wrażliwej i z przebarwieniami
  •  pielęgnacja skóry z bliznami pooperacyjnymi i po oparzeniach
  •  pielęgnacja skóry z rozstępami oraz cellulitem
  •  poprawa kolorytu skóry poszarzałej
  •  opóźnianie procesów starzenia się skóry
  •  pielęgnacja skóry po opalaniu
  •  pielęgnacja włosów

Olejek z dzikiej róży nie zatyka porów, co jest szczególnie ważne dla posiadaczek cery tłustej czy mieszanej. Łagodzi stan zapalny, który często towarzyszy cerze wrażliwej. Szybko się wchłania, jednak może zostawić plamy na ubraniach (po aplikacji warto poczekać aż się wchłonie).

Olejek z oregano znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na trawienie. Zdjęcie ilustracyjneOlejek z oregano - właściwości i zastosowanie

Olej z dzikiej róży: na co jest skuteczny?

Na co stosować olej z dzikiej róży? Specyfik ten to kosmetyk naturalny (przed zakupem przeczytajmy skład), który docenią osoby dbające o kondycję swojej skóry i ekologię. Szczególnie jest polecany dla osób borykających się z:

  • trądzikiem i bliznami potrądzikowymi
  • rozstępami
  • cellulitem
  • bliznami po operacjach czy wypadkach
  • oparzeniami
  • osłabionymi i cienkimi włosami
  • suchym i zrogowaciałym naskórkiem

Tłoczony na zimno olej z dzikiej róży to uniwersalny oraz tani kosmetyk - bez problemu dostaniemy go w drogerii w cenie około 20 zł. Może być stosowany na włosy (np. jako maska lub dodatek do odżywki), cerę oraz ciało.

Zobacz też: Olejek cynamonowy - właściwości, zastosowanie. Kiedy się przyda?

Zobacz wideo Zobacz też kiedy sięgnąć po olejek rycynowy
Więcej o: