Olej z rokitnika - naturalny sposób na pozbycie się drobnych zmarszczek. Jak go stosować?

Olej z rokitnika to idealne rozwiązanie dla wszystkich fanek kosmetyków naturalnych. Jego cenne składniki pomogą nam w walce ze zmarszczkami, bliznami i urazami naskórka. Jak go stosować i komu jest dedykowany?

Temat kosmetyków naturalnych z roku na rok zyskuje na popularności. Coraz częściej decydujemy się na korzystanie z darów matki natury – czasami potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Wiele słyszy się na temat drogocennych właściwości olejów. Mówiliśmy już o oleju kokosowym, arganowym, a nawet musztardowym. Przyszedł więc czas na kolejny z nich – olej z rokitnika to doskonała alternatywa dla kremów przeciwzmarszczkowych. Jak go stosować?

Zobacz wideo Serum idealne. Który preparat wybrać, żeby pasował do naszej cery?

Olej z rokitnika – właściwości i zastosowanie

Olej z rokitnika jest bardzo uniwersalny – świetnie sprawdzi się jako regeneracja zarówno dla włosów, jak i do twarzy. Wykazuje działanie regenerujące, przeciwzmarszczkowe i kojące. Flawonidy, które wchodzą w jego skład, mają w sobie właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki obecności związków fenolowych, olej z rokitnika odkaża naszą skórę, ale jej nie wysusza.

Stosowanie oleju z rokitnika na twarz

Jeśli chodzi o zastosowania oleju na skórę twarzy, powinniśmy wiedzieć, że jego działanie wpłynie głównie na jej ujędrnienie, uelastycznienie, zmiękczenie i  natłuszczenie. Poleca się go głównie osobom z cerą suchą, dojrzałą lub wrażliwą. Jak go stosować? Najczęstszym sposobem aplikowania oleju z rokitnika jest dodanie kilku kropel do kremu codziennej pielęgnacji. Możemy także zastosować go jako osobny produkt, który zamknie rytuał, ale musimy liczyć się z tłustym filmem, który po sobie pozostawi.

Olej tamanu na szerokie zastosowanie. Zdjęcie ilustracyjneOlej tamanu - właściwości i zastosowanie. Co warto o nim wiedzieć?

Tego typu produkt najlepiej sprawdzi się u osób z pierwszymi oznakami starzenia. Drobne zmarszczki pójdą w niepamięć. Olej  wygładzi skórę i przyczyni się do zapobiegania  powstawania nierówności. Osoby z suchym typem cery także znajdą w nim zastosowanie. Rokitnik ureguluje produkcje sebum, a jednocześnie nie zainicjuje powstania jakichkolwiek uszkodzeń.

Jak stosować olej z rokitnika na włosy?

Jeśli chodzi o zastosowanie oleju w celu regeneracji włosa, najlepiej jest zdecydować się na tradycyjne olejowanie pasm. Musimy dobrze rozprowadzić film na suche włosy,  przynajmniej na 15 – 20 minut przed myciem – można zostawić go na włosach nawet kilka godzin, w zależności od potrzeby. Następnie nakładamy odżywkę emulgującą i myjemy włosy mocnym szamponem.

Olej konopny zawiera dużą ilość kwasów Omega 3 i 6. Zdjęcie ilustracyjneOlej konopny - rodzaje. Czym się różnią i jakie mają właściwości?

Są jednak osoby, które nie lubią olejować swoich włosów „na sucho”. W takim wypadku należy delikatnie zmoczyć strukturę włosa i wtedy dopiero przystąpić do nakładania oleju. Pamiętajmy jednak, że w takim wypadku czas trzymania go na naszych włosach powinien być zdecydowanie krótszy. Dobrze jest także nałożyć go dopiero po zastosowaniu „podkładu”. Jako bazę może użyć np. żel aloesowy.

Olej z rokitnika a przebarwienia potrądzikowe

Regularne stosowanie oleju z rokitnika może pomóc nam w walce z przebarwieniami potrądzikowymi. Rozjaśni je, a jednocześnie nie przyczyni się do wysuszenia skóry. Nawilży ją i poprawi jej kondycję.

Olej z rokitnika dostaniemy w każdej aptece i w niektórych drogeriach. Ceny różnią się w zależności od firmy, sposobu wydobycia i pochodzenia.