Olej z czarnuszki i jego zastosowanie. Pomaga przy wielu dolegliwościach

Olej z czarnuszki to naturalne remedium na różne dolegliwości. Znajduje zastosowanie w kuchni, jak i w kosmetyce. Odkryj jego drogocenne właściwości i przekonaj się, że potrafi zdziałać cuda!

Olej z czarnuszki powinien zagościć na półce w każdym domu. To preparat, który uzdrawia. Jego skład stanowią prozdrowotne substancje, które pomagają nam w codziennym funkcjonowaniu. Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Zobacz wideo Hity 2020. Co przeniesiemy do makijażu i pielęgnacji w kolejnym roku?

Olej z czarnuszki - co w nim znajdziemy?

Czarnuszka to inaczej kmin czarny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłową pracę serca oraz sprawność umysłową. Znajdziemy tu także: witaminy A i E, sterole roślinne, biotynę, beta-karoten, dużo przeciwutleniaczy i mikroelementów. Na co może pomóc olej z czarnuszki?

  • łagodzi katar i astmę oskrzelową
  • pomaga w dolegliwościach żołądkowych
  • poprawia funkcjonowanie wątroby
  • zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy
  • nawilża skórę
  • likwiduje trądzik i łupież
  • przeciwdziała nowotworom

Olejki eteryczne - jakie mają właściwości i zastosowanie? Zdjęcie ilustracyjneOlejki eteryczne: właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Podczas przygotowania wielu potraw, idealnie sprawdzi się właśnie olej z czarnuszki. Zupy, sosy i sałatki na jego bazie będą wyśmienite. Ma delikatnie gorzki smak. Uwaga: nie poddajemy oleju z czarnuszki obróbce termicznej. Zaleca się jedną łyżkę dziennie dla uzupełnienia witamin.

W kosmetyce natomiast, sprawdzi się jako ochrona przed promieniowaniem UV. Złagodzi oparzenia oraz nawilży skórę. Spowalnia procesy starzenia. Znajdziemy go w mydłach, szamponach, maskach i odżywkach. Możemy wykorzystać go w czystej postaci zewnętrznie, na przykład praktykując olejowanie włosów. Dzięki temu zyskają niepowtarzalny blask. Olej sprawdza się także w aromaterapii - jego zapach relaksuje i tym samym obniża poziom stresu. Idealny specyfik przed snem!

Olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie. Zdjęcie ilustracyjneOlejek lawendowy - właściwości. Niezbędny na włosy i twarz