Zwalcza trądzik i wygładza skórę - poznaj cudowne właściwości kwasu migdałowego

Kwas migdałowy (inaczej AHA) jest bardzo popularny w kosmetyce, ponieważ pozwala pozbyć się wielu dolegliwości skórnych. Peelingi i inne kosmetyki stworzone na jego bazie stanowią ratunek dla zanieczyszczonej cery. Jak korzystać z tego składnika?

Zabiegi oparte na kwasie migdałowym sprawiają, że skóra odzyskuje gładkość i promienność. To jedna z najbardziej popularnych metod przeprowadzanych w gabinetach kosmetycznych, która daje skórze drugie życie. Ten popularny składnik ma wiele drogocennych właściwości. Za co uwielbiają go kobiety? 

Zobacz wideo Olejowe oczyszczanie twarzy - sposób Azjatek na piękną cerę

Czym jest kwas migdałowy i jakie ma właściwości?

To inaczej kwas alfa-hydroksylowy lub kwas AHA, czyli owocowy. Naturalnie występuje w pestkach wiśni, moreli oraz migdałów. Ten kwas wyróżnia się na tle innych tym, że jest bardzo delikatny. Jest bezpieczny dla cery wrażliwej i naczynkowej. Jego cząsteczki subtelnie wnikają w skórę i złuszczają martwy naskórek. Po jego użyciu może pojawić się lekkie mrowienie, ale nie podrażnienie. Pozwala odsłonić zdrową i świeżą warstwę skóry. Jakie działanie ma kwas AHA?

  • pobudza komórki do wytwarzania kolagenu, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo
  • uelastycznia 
  • zmniejsza oznaki fotostarzenia
  • redukuje przebarwienia
  • zwęża pory
  • zabija bakterie
  • rewitalizuje

Stone nailsTe paznokcie robią furorę wśród kobiet. Stone nails wyglądają jak pisanka!

Zobacz więcej świetnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy!

Komu zaleca się kwas AHA a komu nie?

To składnik, który uratuje skórę z przebarwieniami. Zauważalnie je rozjaśni. Będzie idealny dla osób walczących z trądzikiem. Ponadto doda blasku cerze suchej i zmęczonej oraz spłyci pierwsze zmarszczki. Usunie także uciążliwe plamy. 

Alergicy i osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry, łuszczycę czy grzybicę powinny stronić od tego składnika. Kwas migdałowy nie jest dobry również dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Może powodować niepożądane reakcje, jak chociażby swędzenie skóry.

Róż do policzkówRóżowe policzki odświeżą Twój wizerunek i dodadzą młodzieńczości. Jak wybrać róż?

W jakiej postaci ten kwas dostępny jest na rynku?

Kwas AHA o stężeniu 5-procentowym dostaniemy w aptekach. Jest on dostępny w kremach dedykowanych cerze wrażliwej oraz dla osób, które pragną odnowić strukturę skóry. 

Preparaty o wyższym stężeniu mają silniejsze działanie i wymagają szczególnej ostrożności. Najlepiej zastosować krótką kurację kwasową, która trwa na przykład trzy tygodnie. Podczas używania tego produktu warto zabezpieczać się przed działaniem promieniowania słonecznego. Przydatny będzie filtr o SPF 50. 

Gabinety kosmetyczne oferują obecnie szereg zabiegów pielęgnacyjnych z użyciem kwasu AHA. Tam spotkamy się ze stężeniem 30-procentowym. Zabiegi te przynoszą najlepsze rezultaty, które widać bezpośrednio po ich wykonaniu. Skóra jest natychmiastowo rozświetlona i wygładzona. Zmarszczki mimiczne z czasem ulegną całkowitej redukcji. Po peelingu kwasowym należy pamiętać, aby gruntownie nawilżać skórę sprawdzonymi kremami.