Olej makadamia - jakie ma właściwości i do czego służy?

Olej makadamia, z uwagi na to, iż jest niezwykle lekki i łatwo absorbowany przez skórę, zyskał sobie miano znikającego olejku. Pozyskiwany z orzechów, charakteryzuje się bogatymi właściwościami prozdrowotnymi. Znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Olej z makadamii – co to takiego?

Olej z makadamii znany jest ludzkości od setek lat, a pierwsi z jego dobrodziejstw korzystali mieszkańcy Afryki, używając go między innymi do ochrony skóry przed palącym słońcem. Czym jest olej makadamia? Olejem pozyskiwanym z orzechów rośliny o nazwie makadamia. Makadamia (Macadamia ternifolia) to wysokie drzewo, które pochodzi z tropikalnych lasów Australii, jednak obecnie roślina ta uprawiana jest również w Brazylii, Zimbabwe, Kostaryce, czy też na Hawajach. Już po kilku latach od posadzenia drzewo to zaczyna owocować. Wydawane przez nie owoce – orzechy makadamia – mają jadalny miąższ i twardą łupinę, a wyglądem przypominają nasze orzechy laskowe. Orzechy makadamia dojrzewają przez około 30 tygodni, a zbiera się je dopiero wówczas, gdy opadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych orzechów na świecie. Olej pozyskiwany jest z nich w procesie tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go jasnożółta bądź bursztynowa barwa oraz lekko orzechowy aromat.

Olejek arganowy - właściwości i zastosowanie eliksiru młodości.Olejek arganowy - zastosowanie eliksiru młodości na twarz i włosy

Olejek makadamia: na co pomaga?

Warto mieć w domu olejek makadamia. Na co szczególnie pomaga? Z uwagi na dużą zawartość kwasu oleopalmitynowego, rzadko występującego w produktach roślinnych, ma niebagatelne znaczenie dla kondycji naszej skóry. Kwas oleopalmitynowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze i zapewnia jej młody, zdrowy wygląd. Jednakże z wiekiem jest go coraz mniej, co sprzyja starzeniu się skóry. Dlatego olejek makadamia, mający w swoim składzie ponadto naturalne przeciwutleniacze – witaminy A i E oraz skwalen – działa na skórę regenerująco, hamuje jej przedwczesne starzenie się, przeciwdziała utracie wody, a także chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Polecany jest również do pielęgnacji włosów, zwłaszcza przesuszonych, kruchych i łamliwych. Ze względu na swoje właściwości może być stosowany w profilaktyce i zwalczaniu rozstępów, ma działanie ujędrniające, poprawia elastyczność skóry. Można sięgać po niego wykonując masaż, bądź przygotowując kąpiel.

Zobacz wideo Olejek rycynowy ma wiele przydatnych zastosowań. Wybraliśmy 3 z nich

Olej makadamia: właściwości

Jednym z najbezpieczniejszych w użyciu olejków stosowanych w kosmetologii, jest olej makadamia. Właściwości odżywcze i pielęgnacyjne tego specyfiku wynikają z bogactwa dobroczynnych składników odżywczych, wchodzących w skład nierafinowanego oleju makadamia. Olej ten posiada stosunkowo lekką konsystencję i przyjemny, delikatnie orzechowy aromat, co znacznie wpływa na komfort jego użytkowania. Jest hipoalergiczny, nie wywołuje podrażnień czy reakcji uczuleniowych (poza stosowaniem doustnym przez osoby uczulone na orzechy), mogą sięgać po niego nawet kobiety w ciąży i małe dzieci. Jego budowa zbliżona jest do budowy ludzkiego sebum, dzięki czemu nie zatyka porów, nie obciąża skóry i może być z powodzeniem stosowany nawet w przypadku cery trądzikowej. Nie pozostawia tłustego filmu na skórze, szybko się wchłania. Doskonale nadaje się do oczyszczania skóry z pozostałości kosmetyków. Może być stosowany do każdego rodzaju cery, w szczególności do skóry suchej i dojrzałej. Dzięki zawartości fitosteroli działa na skórę ochronnie i regenerująco, wykazuje też działanie redukujące stany zapalne i niwelujące uczucie swędzenia. Zawarty w nim kwas linolowy zwiększa zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci. Olej makadamia jest olejem bardzo stabilnym, można go przechowywać nawet do dwóch lat. Stosowany wewnętrznie – wspiera zdrowie serca, z uwagi na dostarczanie organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych.

W skład oleju makadamia wchodzą:

  • witamina A – reguluje gospodarkę wodno-lipidową naskórka, stymuluje produkcję kolagenu, wzmacnia włosy,
  • witamina E – opóźnia procesy starzenia się skóry, zwiększa zdolność wiązania wody przez komórki skóry,
  • witaminy z grupy B: B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B3 – niacyna, B6 – pirydoksyna, B9 – kwas foliowy,
  • kwas oleopalmitynowy omega-7 – przeciwutleniacz, osłabia działanie wolnych rodników, wspomaga regenerację naskórka, nawilża, uelastycznia i chroni skórę,
  • kwas oleinowy – nawilża, zmiękcza i wygładza skórę, zmniejsza wypadanie włosów,
  • kwas linolowy – przywraca skórze naturalną barierę ochronną,
  • fitosterole – z uwagi na właściwości uspokajające i gojące pomagają naprawić naturalną barierę skóry,
  • lecytyna,
  • skwalen – przeciwutleniacz, chroniący skórę przed działaniem wolnych rodników oraz przed utratą wody.

Olej tamanu na szerokie zastosowanie. Zdjęcie ilustracyjneOlej tamanu - właściwości i zastosowanie. Co warto o nim wiedzieć?

Olej makadamia: zastosowanie

Jak nietrudno się domyślić olej makadamia zastosowanie ma dość szerokie. Z uwagi na bogactwo kwasów tłuszczowych oraz witamin, może być wykorzystywany w kuchni, np. jako dodatek do sałatek warzywnych. Jest wskazany w diecie osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga zapobieganie rozwojowi miażdżycy. Pozwala na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Równoważy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i neutralizować działanie wolnych rodników. Przypuszczalnie zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór jelita grubego. A ponadto dodawany do potraw skutecznie podkreśla ich smak.

Olej makadamia ceniony jest jednak przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne oraz korzystny wpływ na skórę i włosy. Stosowany do włosów sprawi, że staną się one silne i lśniące, jak również skutecznie ochroni je przed działaniem czynników atmosferycznych. Warto również sięgnąć po niego przed farbowaniem włosów. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry, delikatnie ją oczyszczając, działa nawilżająco, regeneruje i uelastycznia skórę. Łagodzi oparzenia słoneczne, pomaga w redukcji blizn i walce z rozstępami i cellulitem. Zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek. Łagodzi stany zapalne skóry, wspomaga w walce z trądzikiem. Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Zobacz też: Olejek jojoba - właściwości i działanie. Na co pomoże i jak go stosować?

Więcej o: