Ta substancja usuwa przebarwienia i niweluje trądzik. Poznaj właściwości kwasu kojowego

Zmiany pigmentacyjne to udręka wielu młodych i dojrzałych kobiet. Czasami nie można zakryć ich nawet makijażem. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest stososwanie kwasu kojowego, który bezpośrednio oddziałuje na komórki naskórka. Ponadto wycisza trądzik. Jakie inne właściwości ma kwas kojowy?

Szukasz skutecznej substancji do walki ze zmianami skórnymi? Postaw na kurację z wykorzystaniem kwasu kojowego. Przeprowadzisz ją w zaciszu domowym. Kwas ten jest skuteczny i jednocześnie łagodny - usunie mankamenty bez podrażniania skóry. Nie można jednak z nim przesadzić. Jak dokładnie działa kwas kojowy?

Zobacz wideo Małgorzata Kożuchowska była na masażu twarzy

Właściwości kwasu kojowego - na jakie dolegliwości pomoże?

Kwas kojowy wytwarzają grzyby. Początkowo stosowano go w przemyśle spożywczym, na przykład dodawano go do sfermentowanych produktów. Poprawia bowiem kolor dań. Ta właściwość została wykorzystana w kosmetyce, ponieważ dzięki niej kwas kojowy niweluje przebarwienia. W Japonii wykorzystywano tę substancję już w 1988 roku. Hamuje tyrozynazę, która to pobudza produkcję melaniny. Jej nadmierna ilość z kolei skutkuje widocznymi plamami na skórze. Jakie inne właściwości ma kwas kojowy?

  • rozjaśnia blizny - czyli miejsca, które tego potrzebują, a nie całą twarz
  • przeciwdziała starzeniu się skóry
  • redukuje przebarwienia słoneczne, hormonalne i genetyczne
  • zwalcza pajączki
  • nadaje blasku - skóra odzyska młodzieńczą promienność
  • złuszcza martwy naskórek
  • nawilża i rewitalizuje
  • wygładza strukturę skóry

Ulubiony puder J.Lo na promocji. Teraz 30 proc. taniej. 'Utrwala make-up do 12 godzin'Zamienniki ulubionego pudru gwiazd. Dają ten sam efekt, a kosztują znacznie mniej

Dla kogo kwas kojowy to strzał w dziesiątkę? 

Osoby borykające się z przebarwieniami skóry będą zachwycone rezultatami działania kwasu kojowego. Najlepsze efekty są widoczne u osób z jasną cerą. Pomoże także skórze trądzikowej, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne. Wspaniale wycisza stany zapalne. Z kolei kobiety karmiące piersią lub w ciąży nie powinny stosować tej substancji - skóra w tym okresie jest bardzo wrażliwa i może dostać podrażnień. Zmiany skórne o nietypowym kształcie i rozmiarze powinny zostać skonsultowane z dermatologiem. Poważniejsze mankamenty usunie zabieg laserowy. Osoby ze skłonnością do alergii oraz posiadające świeże rany również powinny odstawić produkt z zawartością kwasu kojowego. 

Świetne kremy BB do 50 zł. To najlepsza opcja na wiosnę i latoŚwietne kremy BB do 50 zł. To najlepsza opcja na wiosnę i lato

Jak stosować kwas kojowy?

Ta substancja jest składnikiem wielu kremów nawilżających, toników oraz peelingów. Możemy ją także znaleźć w czystej postaci o stężeniu 1 lub 4%. Niższa zawartość znajduje się w produktach typu serum, którego to nie spłukujemy. Kwas kojowy powinno się stosować nie dłużej niż dwa miesiące. Działa jeszcze lepiej w połączeniu z witaminą C, kwasami mlekowym i migdałowym. W trakcie jego stosowania obowiązkowo należy chronić skórę kremem z filtrem SPF 50. Jeżeli chodzi o sposób przechowywania najlepiej jest przechowywać go w opakowaniu z ciemnego szkła, ponieważ w wyniku styczności z promieniami słonecznymi ulega degradacji. 

Więcej o: