Od lat mówi się nam, że cukier ma bardzo negatywny wpływ na ogólny stan organizmu. To jeden z największych wrogów bakterii jelitowych, które odpowiadają za wspomaganie rozkładu pokarmów, wytwarzanie witamin oraz chronią organizm przed różnymi stanami zapalnymi. To od jakości mikrobioty zależy ludzka odporność i samopoczucie, jak się okazuje, ma to również wpływ na stan naszej cery. Wysoko przetworzona żywność i duża ilość cukru mogą wpływać na zabicie „dobrych" bakterii, co wiąże się z rozwojem bakterii chorobotwórczych. W jaki sposób obije się to na naszym zdrowiu?
Naukowcy od lat badają tajemnice naszego organizmu. Kwestia cukru mocno wiąże się z zagadnieniem tzw. osi jelit- skóra. Jak mówi dla Women’s HealthPatrycja Szachta, doktor nauk biologicznych, naukowcy mocno skupiają się na znalezieniu powiązań pomiędzy mikroflorą jelitową a reakcją immunologiczną naszej skóry:
W nauce coraz częściej stosuje się termin »oś jelito – skóra«. Naukowcy intensywnie analizują i potwierdzają powiązania między mikroflorą jelitową a odpowiedzią immunologiczną skóry. Dobrze odżywione bakterie są naszymi wielkimi sprzymierzeńcami. Wytwarzają prozdrowotne metabolity, wpływające korzystnie na uszczelnianie bariery jelitowej, która zabezpiecza organizm przed rozwojem stanów zapalnych
Okazuje się, że dieta, w której jedną z kluczowych składników jest cukier, znacznie przyspiesza procesy starzeniowe. Skóra traci blask i jędrność, a zmarszczki stają się nadwyraz widoczne. Nadmierne spożywanie cukru doprowadza do procesu glikacji, który niszczy białka podporowe skóry – kolagen i elastynę. O zmniejszenie podaży cukrów powinny zadbać przede wszystkim osoby borykające się z chorobami skórnymi związanymi z reakcją alergiczną oraz trądzikiem.
Trądzik, zwłaszcza ten wieku dorosłego, jest schorzeniem coraz bardziej powszechnym: szacuje się, że zmaga się z nim blisko 30% Europejek. Dlatego w jego leczeniu bardzo ważna jest przeciwzapalna dieta. Ta, w której dominują produkty o wysokim indeksie glikemicznym, stymuluje nadmierną produkcję insuliny. Z kolei podwyższona insulina bierze udział w nadprodukcji sebum i wpływa na wzmożone wydzielanie hormonów androgenowych, a te nasilają zmiany zapalne oraz prowadzą do występowania zaskórników, a nawet zmian ropnych na skórze
- mówi dietetyk kliniczny i kosmetolog, Karolina Goździewska.
Oczywiście żadne radykalne zmiany nie będą służyć ich praktykowaniu. Powinnyśmy skupić się na metodzie małych kroczków, które pomogą nam w wejściu w nawyk, który będziemy praktykować przez resztę życia. Zacznij od prostych rozwiązań, jak niesłodzenie kawy i herbaty czy zmianie ukochanej mlecznej czekolady na tę z większą zawartością kakao. Postaw na zielone warzywa, zdrowe tłuszcze w postaci ryb i orzechów oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym.
Jedz pokarmy bogate w probiotyki (cebula, por, karczochy, czosnek, cykoria, szparagi, banany): są pożywieniem dla dobrych bakterii jelitowych. Prebiotyki dostarczaj w postaci suplementów (w kapsułkach znajdują się bakterie wyizolowane z ludzkiego przewodu pokarmowego, które zostały dokładnie przebadane pod kątem swoich prozdrowotnych właściwości). Dietę wspieraj kiszonkami i fermentowanymi produktami mlecznymi- radzi Patrycja Szachta
Pamiętaj także o odpowiedniej suplementacji zewnętrznej i wewnętrznej. Zacznij stosować kosmetyki z retinolem, kwasem hialuronowym oraz filtrami SPF 50.
O kondycję osłabionej przez cukier skóry zadbają także dermokosmetyki, zawierające probiotyki i prebiotyki, które budują naturalną ochronę immunologiczną skóry i wzmacniają jej podstawowe funkcje obronne. Z tymi składnikami stosuj m.in. emulsje do mycia skóry oraz nawilżająco-regenerujące sera i kremy
- mówi dermatolog, Anna Bachleda - Curuś.